Til og med Iraks statsminister Nuri al-Maliki fikk først beskjed om presidentens ankomst fem minutter før de skulle møtes i Saddams tidligere palass, som nå huser den amerikanske ambassaden. Besøket var maskert som en to dager lang Camp David-konferanse om videre strategi i Irak, og al-Maliki ble lokket til ambassaden under dekke av at han skulle delta i konferansen via videolink.

— Jeg er ikke bare kommet for at se deg i øynene. Jeg er også kommet for å si til deg at når Amerika gir sitt ord, så vil Amerika holde sitt ord, sa Bush til al-Maliki og tv-kameraene.

— Med Guds hjelp vil alle lidelsene opphøre, og soldatene vil vende hjem med vår takknemlighet for hva de har ofret, svarte den irakiske statsministeren.

Utvider portforbudet

På møtet varslet statsminister al-Maliki at en stor sikkerhetsoperasjon vil bli innledet i Bagdad onsdag morgen. Ifølge en høytstående politisjef vil ikke mindre enn 75.000 irakiske og utenlandske styrker bli utstasjonerte i hovedstadens gater. Veiene inn til og ut av Bagdad vil bli sikret, det nattlige portforbudet utvides til å gjelde fra 21 til 06, og private våpen vil bli forbudt.

I tillegg vil det bli brukt pansrede personellkjøretøyer og stridsvogner.

Det ikke satt noen tidsfrist for når aksjonen skal avsluttes.

President med agenda

George W. Bush' besøk var et forsøk på å styrke det forsiktige håpet om bedre tider som ble tent forrige uke da de amerikanske styrkene tok livet av Iraks mest ettersøkte terroristleder, Abu Musab al-Zarqawi, samtidig som statsministeren fikk lagt ferdig regjeringskabalen etter valget i desember i fjor. Det tok lang tid før de ulike gruppene i Iraks nasjonalforsamling klarte å bli enige om den nye regjeringen. De svært viktige postene som innenriks- og forsvarsminister har stått ubesatt helt til nå.

Ut over å glede et hardt plaget irakisk folk, vil en mer positiv utvikling i Irak kunne rette opp Bush' skrantende popularitet på hjemmebane.

Den amerikanske presidenten benyttet anledningen til å skryte av Iraks statsminister.

— Jeg setter pris på at du innser at ditt lands fremtid ligger i dine hender. Dersom du får den riktige hjelpen, er jeg sikker på at du vil lykkes, sa Bush til Maliki.

— Vi drøftet sikkerhetsstrategien, en økonomisk strategi og en gjenoppbyggingsstrategi, og det hele lyder fornuftig i mine ører, sa Bush til pressen.

Presidenten skulle også snakke med amerikanske soldater i landet.

Blodig tirsdag

Men tirsdag ble nok en svært blodig dag i Irak. Ifølge AFP ble til sammen mist 32 mennesker drept i nye angrep. Mens irakiske og amerikanske styrker skal bedre sikkerhetssituasjonen i hovedstaden, tok fem bilbombeangrep i Kirkuk livet av minst 18 mennesker. Flere av disse skal ha vært selvmordsangrep. Aksjonene så ut til å ha vært samordnet, sa talsmenn for politiet i Kirkuk, som også opplyste at de fleste av de drepte var politifolk og sivile.

Angrepene kom etter at terrornettverket al-Qaidas organisasjon i Irak utnevnte en ny leder og lovet å hevne drapet på Abu Musab al-Zarqawi.

Jyllandsposten/Bergens Tidende

FIKK SKRYT: USAs president George W. Bush skrøt av Iraks statsminister Nuri al-Maliki (t.h.) under sitt overraskende besøk i Iraks hovedstad Bagdad tirsdag. FOTO: REUTERS/SCANPIX