– Solzjenitsyn var en person med en unik skjebne, og navnet hans vil bli husket i russisk historie, sa Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov mandag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Dødsfallet er et tap for hele Russland. Vi er stolte over at Aleksandr Solzjenitsyn var vår landsmann. Vi vil huske ham som en sterk og modig person med stor verdighet, sa Russlands statsminister Vladimir Putin.

Russlands president Dmitrij Medvedev uttalte via en pressetalsmann natt til mandag at han føler med Solzjenitsyns familie.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kaller forfatteren «en av de viktigste samvittighetene i det 20. århundrets Russland».

– Det var Aleksandr Solzjenitsyn som åpent verdens øyne for det sovjetiske systemet og gjorde erfaringene sine universelle, skriver Sarkozy i en uttalelse.

Åpnet verdens øyne

Solzjenitsyn ble en av de mest kjente systemkritikerne under Sovjet-veldet og overlevde både forfølgelse og flere år i Stalins fangeleirer. Forfatteren brukte sine egne erfaringer i de kjente verkene «En dag i Ivan Denisovitsj' liv», «I første krets» og «Gulag-arkipelaget» for å beskrive den sovjetiske politistaten og det grusomme arbeids— og straffeleirsystemet.

Solzjenitsyn ble sendt i eksil av sovjetiske myndigheter i 1974, men var i over 20 år selve symbolet på den intellektuelle motstandskampen mot kommunistregimet i Moskva.

Solzjenitsyn er spesielt kjent for «Gulag-arkipelaget», som ble skrevet i all hemmelighet i Sovjet og spredt via opposisjons- og undergrunnsnettverk i unionen. Den ble publisert i Vesten i tre bind mellom 1973 og 1978.

Han bodde flere år i Sveits og USA før han etter Sovjetunionens fall kunne flytte tilbake til Russland i 1994, denne gang som en nasjonalhelt.

Han fortsatte imidlertid sin kritikk av Kreml.

Nobel

Solzjenitsyn ble tildelt Nobels litteraturpris i 1970 og mottok i 2007 den høyeste russiske utmerkelsen for arbeid innen humaniora, den russiske statsprisen.

– Jeg håper at det historiske materialet jeg har samlet og presentert for leserne mine, blir en del av bevisstheten og hukommelsen til mine landsmenn, sa han i forbindelse med utdelingen av statsprisen.

Forfatteren og historikeren er ikke blitt sett offentlig på flere måneder og skal ha vært alvorlig syk i lengre tid. Sønnen Stepan Solzjenitsyn sier til nyhetsbyrået AP at den verdensberømte forfatteren døde sent søndag kveld.

SERGEI KARPUKHIN