FINN BJØRN TØNDERHÅVARD BJELLAND (foto)

— Jeg håper at fremtidens verden kan være fullere av kjærlighet og fred enn det den er i dag. Vi trenger det. Ikke bare i familiene, men også ute i samfunnet, sa den iranske fredsprisvinneren til barna, før hun klemte fjorårets norske vinner i Junior Grand Prix, «To små karer», og takket dem for varme ord på vegne av alle verdens barn.

Fikk ikke fyr

Dette skjedde før selve prisutdelingen i Oslo Rådhus i går. Og etter at Shirin Ebadi forgjeves hadde forsøkt å tenne en fredsild utenfor rådhuset. Det var den evige fredsflammen fra Kardemomme by i Kristiansand Ebadi skulle viderebringe til hovedstaden. Barn har sendt flammen fra fakkel til fakkel fra Sørlandsbyen til Tigerstaden, og meningen var at fredsprisvinneren sammen med Tuva Rosenvold fra Vågsbygd, i olympisk stil skulle la den flamme opp utenfor Rådhuset. Gjentatte forsøk hjalp ikke. Fredsprisvinneren var tydelig preget av situasjonen, men måtte gi opp.

— Blir det ikke fred nå da? Spurte en liten skolegutt representanter for Redd Barna, som sto bak arrangementet. Hva de svarte oppfattet BT aldri. Men gutten virket fornøyd med svaret, og inne i selve rådhuset fikk fredsprisvinneren fatningen tilbake.

Rafto-bok i morgen

Fredag kan vanlige folk få møte Shirin Ebadi i Norli bohandel i Oslo. Da lanseres boken «Democracy, human rights and Islam in modern Iran: Psychological, social and cultural perspectives».

Ebadi fikk som kjent Raftoprisen i 2001, og boken som nå lanseres, inngår i «The Rafto Human Rights Series». Fredsprisvinneren er medredaktør og den viktigste bidragsyteren i boken. Hun har sagt at hun gjerne vil snakke med vanlige nordmenn i bokhandelen i morgen.

VILLE IKKE TENNE: Fredsprisvinneren Shirin Ebadi fikk ikke flammen til å brenne - selv om hun fikk hjelp av Tuva Rosenvold fra Vågsbygd.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND