Det var da Lene Mari Steinshamn skulle sette et brett med isterninger til frys at fremsiden av hånden ble hengende bom fast i metallplaten i bunnen av fryseskapet. Hånden var fuktig, men ikke våt, da fastfrysingen skjedde.

— Da jeg ikke fikk løs hånden fikk jeg litt panikk. Etter en stund mistet jeg følelsen i fingrene. Jeg prøvde å blåse på hånden uten at det hjalp. Da jeg prøvde å løsne hånden gjorde det skikkelig vondt, forteller Lene Mari.

Hvorfor hånden fryser fast

— Hvorfor fryser egentlig hånden fast?

— Husker du da du var liten og hadde tungen borti et metallgjerde? Hadde du tungen på en glassplate skjedde det ingenting. Dette har sammenheng med stoffets evne til å lede varme, forklarer fysikkprofessor ved NTNU, Ola Hunderi, til bt.no.

Hunderi viser til det samme i den motsatte enden av skalaen av varmeledningsevne. Hvorfor kan man gå på glødende kull? Det går fordi kullet har liten varmeledningsevne. Hadde en prøvd å gå på glødende metall, ville foten bli brent øyeblikkelig.

Fuktighet fryser

— Hvilken betydning har det at hånden var fuktig?

— Du får kontakt og fuktigheten kan fryse fast. Derfor fryser du fast lettere når hånden er fuktig. Tenk deg at du legger en hånd på det kalde metallgjerdet. Du kjenner at hånden blir kald, men den fryser normalt ikke fast. Tungen derimot, som har større fuktighet, fryser øyeblikkelig fast, sier professoren.

— Hva skal en gjøre når tungen eller hånden sitter fast?

— Et alternativ er brutal kraft. Å rive hånden eller tungen løs med rå kraft. Har en varmt vann eller olje er det selvsagt best, men det ikke alltid slik at det er tilgjengelig, sier Hunderi.

PASS DEG FOR METALLET, LENE: De nærmere ti minuttene Lene Mari Steinshamn var lange. Hadde hun ikke tatt på metallet hadde ikke hånden frøset fast.
RUNE SÆVIG