JØRGEN ULLERUP

Man kan se det for seg: En buss fylt med syngende kristne misjonærer på vei inn i løvens gap på verdens farligste hovedvei; fra Kabul til Kandahar og «Talibanistan».

Makabert spill

I de siste dagene har hele verden fulgt disse fanatiske Taliban-islamisters makabre spill om å bruke gislene til utpressing, og undring over hvordan en gruppe kristne sørkoreanere overhodet kunne finne på å reise til det krigsherjede Sør-Afghanistan.

Offisielt var oppgaven til gruppen på 23 personer ikke å misjonere, men å hjelpe fattige afghanske landsbyer med blant annet å bygge nye skoler. Men de kristne kirkesamfunnene i Sør-Korea er kjent for å sende misjonærer ut til store deler av verden. Antall sørkoreanske misjonerer som er sendt ut til 150 forskjellige land, er skjønnsmessig satt til 15.000. Mange misjonærer er sendt til Sentral-Asia, Russland, Kina og Nord-Korea.

Siden halshoggingen i Irak i juni 2004 av den kristne sørkoreanske oversetteren Kim Sun-il, har regjeringen i Seoul gjentatte ganger advart landsmenn mot å reise til krigssoner.

Men det har hjulpet lite. Først under gisseldramaet i Afghanistan der to av 23 gisler allerede er blitt likvidert, har den presbyterianske kirken kommet med unnskyldninger for at den trosset advarslene.

Manglende vurdering

Beklagelsen er kommet i kjølvannet av kritikken i sørkoreanske medier av kirkens dødsforakt og mangel på vurdering av risikoen for å reise dit. Titusenvis av koreanere har samtidig skrevet under på appeller til regjeringen om å gjøre alt for å redde gislene, og en rekke sørkoreanske politikere er reist til Washington for å legge press på amerikanske kolleger.

Tradisjonelt oppfatter den presbyterianske kirken det som sin plikt å arbeide også i et land som Afghanistan, der størstedelen av befolkningen ellers lever etter en gammel fortolkning av islam.

Sommeren 2006 sendte sørkoreanske kirkesamfunn omkring 1000 medlemmer til Kabul i et forsøk på å avholde en fredsfestival. Først i siste øyeblikk ble forsøket avlyst på grunn av massive trusler.

Det protestantiske kirkesamfunnet i Korea ble grunnlagt av amerikanske misjonærer i 1884, og ca. en tredjedel av de 48 millioner sørkoreanerne betegner seg i dag som aktive kristne.

Siden begynnelsen av den japanske okkupasjonen av Korea i 1910 har antallet protestanter doblet seg hvert tiende år, og kristendommen er i dag den nest største religionen i Sør-Korea etter buddhismen.

Satte seg i livsfare

Med verdier som menneskerettigheter og demokrati gikk de kristne i spissen for kampen om selvstendighet, men siden virket de å være mest opptatt av evangeliske misjonsoppgaver. For noen iakttakere virker de kristne å være like fanatiske som visse islamske grupper.

Man kan i flere land, blant annet i Vest-Afrika, oppleve hvordan islamske grupper og evangeliske misjonærer nærmest kappes om å omvende så mange sjeler som mulig.

I Afghanistan har gruppen neppe hatt mange muligheter for å utbrede troen, men heller satt seg selv i livsfare. Ingen kunne være ukjent med at Taliban-militsen de siste månedene har ført en politikk med å bortføre utlendinger for å få islamistiske fanger løslatt.

Resultatløst

To ukers forhandlinger har ennå ikke ført frem. Etter den afghanske president Hamid Karzais avvisning av å bytte gislene med Taliban-ledere som sitter i fengsel, forsøker Sør-Korea selv å forhandle.

I helgen som gikk fikk to av gislene lov å snakke i telefon med myndighetene i Seoul. En av dem fortalte at to av gislene er svært syke. Den andre opplyste at alle 21 gislene, deriblant 18 yngre kvinner, fremdeles er i live og syke og vil gjerne hjem.

Under gisselaksjonen har Taliban drept to mannlige sørkoreanere og truer med å drepe alle hvis militsens krav ikke imøtekommes. I løpet av helgen fikk et lag av kvinnelige og mannlige afghanske leger lov til å reise inn i Ghazni-provinsen for å forsyne gislene med medisin.

Krisen ble i går diskutert på et møte mellom Karzai og president George W. Bush. På sørkoreansk anmodning fikk den amerikanske lederen i forrige uke stoppet afghanske forberedelser til en militær befrielsesaksjon.

VURDERTE IKKE RISIKO: Her er 19 av de 23 sørkoreanske misjonærene som er blitt tatt som gisler av Taliban. Taliban har drept to av de mannlige misjonærene. Den presbyterianske kirken i Sør-Korea er kommet med unnskyldninger for at den trosset advarslene mot å reise.

YONHAP
POOL