Så er det bevist. Katten maler på en helt spesiell og inntrengende måte når den synes det er på tide å få mat i skålen.

– De lager disse lydene fordi det gir dem det de vil ha, og siden fortsetter de å gjøre det med stor suksess, sier zoologen Karen McComb ved University of Sussex.

Murring

Når katten tigger mat eller på andre måter forsøker å få matmor eller matfar til å oppfylle sine ønsker, bruker den en murring som er sterkere og mer høyfrekvent enn den vanlige malingen. Den legger også til en klagende lyd, ikke ulikt en jamring, som har samme frekvens som gråten fra et spedbarn.

Vi mennesker oppfatter lyden som irriterende, påtrengende og vanskelig å overse, viser undersøkelsen som er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Få forskere har studert hvordan tamme katter kommuniserer med mennesker i det som i stor grad er blitt deres naturlige miljø, hjemme i menneskenes hus. McComb, som er kjent for sine studier av kommunikasjon mellom blant annet hester, hjorter og elefanter, er et unntak.

Det hele begynte med hennes egen katt, Pepo, som i likhet med mange andre katter har for vane å vekke matmor om morgenen ved å trampe rundt i sengen og male intenst: På tide med mat! Du må våkne!

Blir ikke jaget

– Denne tiggende malingen er trolig lettere å godta for oss mennesker enn en klar mjauing. En katt som mjauer, risikerer i større grad å bli utestengt fra soverommet enn en katt som maler, sier Karen McComb.

I studien har hun dokumentert hvordan ti huskatter maler i ulike situasjoner. Siden har hun spilt opptakene for 50 forsøkspersoner.

Vanligvis maler katten med et lavfrekvent lyd på cirka 27 hertz, noe som av deltakerne ble oppfattet som meget behagelig. Men når katten tigger, bruker den mer energi for å få frem lyden, den overdriver og legger dessuten inn den jamrende lyden som har en frekvens på cirka 380 hertz. Et sultent spedbarn gråter i et frekvensintervall på 300–600 hertz, ifølge McComb.

Irriterende, var deltakernes felles dom om lyden som katten kommer med foran sin tomme matskål.

– Døende katter maler

Hvorfor katten maler, er på mange måter en gåte. Forskerne vet hvordan lyden oppstår, men ikke nøyaktig hvilken funksjon det fyller. Kattunger maler når de dier, og trolig er lyden et signal om at dyret er ufarlig og vennligsinnet.

– Den opprinnelige årsaken til at man har kommunikasjon i det hele tatt er at man har en form for sosialt liv der man må kommunisere med artsvenner, sier etolog Ingrid Redbo ved Uppsala universitet.

Katter maler ikke bare når de nyter eller tigger. De kan også male når de er svært syke, døende eller har smerter.

– Det er jo ikke bare sånn at de maler når de har det kjempebra. Veldig stressede katter kan male. Man kan jo spekulere på om malingen er et slags aggresjonsdempende, beroligende signal som skal hjelpe katten når den er veldig utsatt, sier Ingrid Redbo.

Ørjan Deisz