Amerikanske kilder tror at rundt halvparten av den 2,2 tonn tunge US193-satellitten vil overleve den glovarme ferden gjennom atmosfæren.

Satellitten er utstyrt med en rekke små motorer som drives av rakettdrivstoff, og dette er svært giftig å komme i kontakt med. Sammenstøtet med jordoverflata vil bli hard og brutalt, og bitene kan bli spredt over et stort område.

Følges med argusøyne

Både forsvaret, hobbyastronomer og dommedagsteoretikere har fattet interesse for den raskt nedadgående satelitten. Astronominettstedet Heavens Above har en egen side dedikert til å følge satelitten. Her finner du også et verdenskart hvor du kan følge ferden over himmelen, og forsøke å kalkulere deg frem til nedlsagspunktet.

Sjekk ut siden her (ekstern lenke)

Topphemmelig

US193 ble skutt opp i desember 2006, men amerikanerne mistet raskt kontrollen over satellitten da datamaskinen om bord sviktet.

Satellitten inneholder mengder av topphemmelig utstyr, og amerikanerne vil gjøre alt for å hindre at dette kommer i hendene på andre land.

– Kineserne og russerne bruker enorme pengebeløp på å stjele amerikansk teknologi. Det er ikke ønskelig at de får kloa i store biter av vår mest avanserte radaretterretningssatellitt, konstaterer forsvars— og etterretningseksperten John Pike.

Først når satellitten entrer atmosfæren vil det være mulig å se hvor den omtrent lander, men fra da av tar det bare 30 minutter før den smeller i bakken.

Rundt 50.000 menneskeskapte gjenstander har returnert til jordas atmosfære de siste 50 årene. Den største av dem var Skylab, en forlatt amerikansk romstasjon på over 70 tonn som falt i Indiahavet i 1979.

Heavens Above.com