De må ha tilbrakt mye tid i kinosalen i Pentagon og sett dårlige filmer om frigjøringen av Frankrike under annen verdenskrig, mennene som la forutsetningene og rammene for «frigjøringen av Irak».

De må ha merket seg hvordan amerikanske GI-Joes med sigarettene i munnviken og hjelmstroppen dinglende løst under haken ble overdynget med blomster og kyss mens de rundhåndet delte ut nylonstrømper til jublende mademoiseller.

Og så må de ha bestemt seg for at slik blir det nok også i Irak — når «guttene våre» kommer for å frigjøre den stakkars sivilbefolkningen fra Saddam Husseins åk.

Helgen braktekrigens triste hverdag til de anglo-amerikanske styrkene.

Og både øverstkommanderende, president George W. Bush, og øverstkommanderende i felten, general Tommy Franks, finner tiden inne til å advare om at dette kan bli en lang og vanskelig krig. Selv om de holder fast ved at Saddam Husseins dager er talte.

Bildene og rapportene av militærkolonner som kjører frem som skulle det være rushtid på motorveien er erstattet med nærbilder av soldater i harde kamper. Og rapporter om spredt, men hard, motstand. Byer i Sør-Irak som ble sagt å være under koalisjonshærens kontroll, er ikke lenger så kontrollerte som de første meldingene gav uttrykk for.

Kanskje det ikke er til å undres over at befolkningen i Sør-Irak ikke strømmer ut og jubler frigjørerne velkomne.

Kanskje befolkningen husker hva som skjedde etter Saddam Husseins nederlag i 1991. Da den amerikanske strategien var at befolkningen skulle reise seg mot despoten. De som forsøkte seg, fikk betalte en høy pris - vi har levende vitnesbyrd i vårt eget distrikt.

Kanskje er det nettopp dette som blir den anglo-amerikanske hærens største problem de kommende dagene - at den irakiske befolkningen fortsatt føler seg tråkket på og latt i stikken. At de er usikre på hva fremtiden vil bringe.

Det er på bakken krigen må vinnes. Til nå er det ingen luftangrep som har vunnet noen krig, uansett datidens avanserte våpen.

Det eneste eksempelet er, i all sin gru, atombomben over Hiroshima.

Men etter det: Vi vet i dag hvordan sønderbombingen av Hanoi og resten av Nord-Vietnam sveiset befolkningen sammen, og hvordan nord-vietnameserne vant krigen. På bakken.

Det er imidlertid en stor forskjell fra Vietnam-krigen. Den heter Saddam Hussein. Skal vi tro alle rapportene har han holdt landet sammen i et jerngrep - et skrekkregime - til forskjell fra den troverdige og respekterte nord-vietnamesiske lederen Ho Chi-Minh.

Innbyggerne i Bagdad og andre irakiske storbyer har til nå fått oppleve en «skrekk og gru»-taktikk verden aldri har sett maken til. Den kan skape annet enn usikkerhet om hva fremtiden vil bringe.

Samtidig kan sivilbefolkningen, de som skulle reise seg mot undertrykkerne, se Saddams menn med våpen i hånd, arrogante og skytevillige.

Ikke til å undres over at de venter med blomstene.