Tusener av mennesker hadde samlet seg langs ruten som fakkelen skulle følge langs Embarcadero, sjøsiden mot San Francisco-bukta.

Men rett etter åpningsseremonien forsvant den første løperen inn i et stort lagerbygg, og fakkelen dukket først opp en time senere et helt annet sted i byen.

Bergensk medaljekandidat: OL-kritikerne er hyklerske

Ruta fakkelen fulgte ble sterkt forkortet i forhold til de opprinnelige planene, og avslutningsseremonien ble avlyst og flyttet til flyplassen, til spente tilskueres store irritasjon.

Til slutt ble fakkelens eneste opphold i USA avsluttet med en mindre og nesten hemmelig seremoni på en avstengt parkeringsplass utenfor flyplassen etter den kaotiske og sterkt amputerte ferden. Torsdag flys den til Buenos Aires.

Les også: Bergensbyråd boikotter Kina

Følte seg lurt Endringene i opplegget forente demonstranter og tilhengere i et felles raseri mot myndighetene og politiet.

– Vi ble lurt, fordi jeg mener at hele vitsen med stafetten er å vise verden at vårt land er vertskap for OL, sa Michael Ho, en kinesisk ingeniør som jobber i Silicon Valley.

– Jeg synes det er feigt. Hvis de ikke kan løpe fakkelen gjennom byen, betyr det at ingen støtter OL, sa den 30 år gamle læreren Matt Helmensteine som hadde møtt fram med et tibetansk flagg.

Men borgermester Gavin Newsom var fast bestemt på å unngå kaoset som omga fakkelen i London og Paris, der tusener av demonstranter forsøkte å nappe til seg fakkelen eller slukke den med brannslukningsapparater.

Han sa ruta måtte endres i siste minutt for å unngå at den måtte avlyses av hensyn til sikkerheten både til fakkelen, til tilskuerne og til demonstrantene.

Tusener støttet Til forskjell fra London og Paris var San Francisco mye mer preget av markeringer og demonstrasjoner til støtte for Kina. Byen har verdens største Chinatown, og en tredel av byens innbyggere er asiater. Mange er stolte over at gamlelandet arrangerer OL.

Tusener av kinesisk-amerikanere og kinesiske innvandrere kledd i rødt møtte fram med røde kinesiske flagg for å hilse fakkelstafetten velkommen.

Men demonstrantene hadde også forberedt seg i uker på stafetten. Dagen før fakkelen klatret to aktivister opp på Golden Gate-brua med tibetanske flagg og store bannere med krav om frihet for Tibet.

Tusener av aktivister som er kritiske til Kinas håndtering av situasjonen i Tibet, Burma og Darfur møtte fram med tibetanske flagg.

Krangel og skarpe ord Mange steder kom det til krangel og skarpe ordvekslinger mellom tilhengere av Kina og aktivistene.

Blant en gruppe kinesere sto den enslige aktivisten Kathy Rose fra organisasjonen Free Tibet. Hun hadde møtt fram for å protestere mot det hun mener fakkelstafetten er, nemlig «en feiring av Kina som land».

– Jeg har vært i Tibet og sett hva som skjer der. Dette er en sak jeg har sterke følelser for. Hvis fakkelen representerte frihet og den olympiske ånd, ville det vært flott at den kom gjennom byen. Men det blir noe annet når det er en feiring av Kina, sier hun til NTB.

Kineserne rundt henne ropte slagord mot henne, og stemningen ble til slutt svært amper. Det overrasket aktivisten.

– Jeg er overrasket over alle angrepene bare fordi jeg står her med et tibetansk flagg, sa hun og la til at hun ikke ville ha noe imot om fakkelen ble slukket.

Trass i protestene har Den internasjonale olympiske komité (IOK) ingen planer om å avbryte fakkelstafetten. IOK-sjef Jacques Rogge sier at meldingene om at de vurderte å avlyse resten av stafetten, bare var basert på misforståelser.

Hva synes du om Beijing OL? Si din mening under!