Hvitløk, sitroner og rødbeter er en del av Sør-Afrikas program for behandlingen av aids. Aktivister beskylder myndighetene for å villede innbyggerne.

Den sørafrikanske standen på den internasjonale aidskonferansen i Toronto stiller ut hvitløk og andre naturmidler på de samme hyllene som livsviktige antiretrovirale medisiner. Dette har vakt sterke reaksjoner.

Onsdag ble utstillingen stormet av aktivister fra den sørafrikanske gruppen TAC, som mener myndighetene bevisst villeder sine innbyggere. Gruppen hevder fokuset på naturmedisin som remedier mot hiv og aids, koster liv.

— Helseministeren har gjennomgående overdrevet virkningen av naturpreparatmiksene sine foran vitenskapelig testede og velkjente medisiner, sier TAC-leder Sipho Mthathi til radiostasjonen SABC i Toronto.

På den sørafrikanske standen ville de torsdag ikke kommentere demonstrasjonen utover at aktivistene ødela en del av utstillingen.

— Men jeg vet ikke hva de demonstrerte mot, sier Karabo Moraka, representant for den sørafrikanske delegasjonen.

Hjørnestein

Helseminister Manto Tshabalala-Msimang har ifølge nyhetsbyrået Reuters gjort kosthold og naturpreparater til en hjørnestein i sin aidspolitikk. Dette har vakt sterke reaksjoner blant interessegrupper og organisasjoner som mener tilgang på antiretrovirale medisiner er det eneste som vil hjelpe Sør-Afrikas fem millioner hivsmittede.

Moraka vil overfor NTB verken bekrefte eller avkrefte at naturmidler er en del av den sørafrikanske aidsresponsen, men legger vekt på at vestlige medier og kritikere ikke forstår den sørafrikanske tradisjonen med naturpreparater.

— Innbyggere i alle land har sin egen måte å takle sykdom på. Vi kan ikke påtvinge våre innbyggere en livsstil når vi hjelper hivsmittede. Dette er blitt blåst ut av proporsjoner, sier han.

Riktig kosthold

— Vi trenger en helseminister som fremmer vitenskapelig testede medisiner, for disse utestede alternativene hun støtter, har ingen beviselig effekt, sier Mthati.

Sørafrikanske myndigheter mener aktivistene har «hengt seg opp i» antiretrovirale medisiner og at riktig kosthold er svært viktig for hivsmittede.

Myndighetene legger imidlertid også vekt på at de driver omfattende arbeid for å fremme medisinering av hivsmittede og at de når over 120.000 mennesker med medisiner i den mest omfattende distribueringen i hele verden.

Fornærmelse

— Vi mener utstillingen av hvitløk og sitroner er en fornærmelse mot aidskrisen i Sør-Afrika, fremholder TAC-lederen.

Både president Thabo Mbeki og helseministeren har gjentatte ganger gitt uttrykk for tvil om de antiretrovirale medisinene faktisk virker, og aidsprogrammet regjeringen satte i gang i 2003, blir svært ofte omtalt som mangelfullt og villedende av aidsaktivister

Hvitløk er blant ingrediensene når Sør-Afrika bekjemper aids om dagen.