Årsaken til beskyldningene er at en amerikansk diplomat under et besøk i Minsk nylig, uttalte at hviterusserne har all mulig rett til å protestere i forbindelse med valget.

Ifølge det hviterussiske utenriksdepartementet betyr uttalelsene fra USAs viseutenriksminister David Kramer at USA ikke er interessert i et godt forhold til den tidligere Sovjet-republikken.

– En kan ikke annet enn være overrasket over representanten fra utenriksdepartementets insistering på at det kan komme til «voldelige protesthandlinger i Hviterussland i løpet av valgkampen», sier Andrej Popov. Han er talsmann for det hviterussiske utenriksdepartementet.

– Nøyaktig hva det betyr i denne sammenhengen, er totalt uforståelig, sier han.

Kramer uttalte under sitt besøk i Minsk fredag at han ikke var på besøk for å «presse folk til å gå ut i gatene».

– Det er ikke mitt mål. Men dersom det er det folk velger å gjøre, har de rett til å gjøre det på en fredelig måte. Ethvert utbrudd av vold vil være en tragedie for Hviterussland, sa han.

Hviterusslands autoritære president Aleksandr Lukasjenko er storfavoritt til å vinne valget. Han er sterkt kritisert for å ha kneblet all opposisjon og alle uavhengige medier i landet.

Lukasjenko har lovet å slå hardt ned på et eventuelt folkeopprør i forbindelse med valget.