Natt til tirsdag gikk hviterussisk politi til nye arrestasjoner. Nyhetsbyrået DPA meldte om 20 til 25 pågrepne, mens Den norske Helsingforskomitéens generalsekretær Bjørn Engesland snakket om over 100 arresterte.

– Jeg oppholder meg nå på et menneskerettighetssenter i Minsk, og rapporter strømmer inn om arrestasjoner av opposisjonstilhengere, sa Engesland på telefon til NTB tirsdag. Han tilføyde at det stort sett var ungdommer som ble arrestert.

Oktoberplassen

Ungdommene ble tatt mens de var på vei til og fra Oktoberplassen i sentrum av Minsk, fortalte Bjørn Engesland.

– Opposisjonen og menneskerettsgrupper arbeider nå for å finne ut hvor det er blitt av de arresterte og hvilke dommere de framstilles for, sa han.

Ifølge Helsingforskomitéens generalsekretær er det tydelig at regimet i Hviterussland nå strammer grepet. Tirsdag ettermiddag ble det meldt om en nervøs stemning blant aktivistene på Oktoberplassen i sentrum av Minsk.

– Statsmakten lar oss holde på en dag eller to, for så å slå til, sa opposisjonsleder Aleksandr Milinkevitsj. Det var regimets påstander om at Lukasjenko vant en overlegen seier over Milinkevitsj i presidentvalget sist søndag som utløste uroen i Hviterussland

Snøvær

Milinkevitsj tilbrakte natten sammen med sine tilhengere på Oktoberplassen, og sa tirsdag kveld at demonstrantene bør ta pause i aksjonen fram til søndag. Politiet gjorde ingen forsøk på å rydde plassen, der det snødde tett mens rockerytmer strømmet ut gjennom høyttalerne.

Ambassadører fra flere europeiske land kom tirsdag kveld til Oktoberplassen for å vise sin sympati med demonstrantene. EU og USA har truet Lukasjenko med straffetiltak etter det mange kaller grovt valgfusk.

Ifølge ubekreftede meldinger skal flere nære venner av Aleksandr Milinkevitsj være pågrepet natt til tirsdag. En av disse er angivelig lederen for Det forente borgerparti, Anatolij Lebedko, som også ble arrestert torsdag i forrige uke men senere løslatt.

HOLDER UT: Tilhengere av den hviterussiske opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj deler mat og drikke i Minsk tirsdag. Arrestasjoner av stadig flere demonstranter ser ikke ut til å skremme opposisjonen. FOTO: SCANPIX
FLAGGER: En tilhenger av opposisjonsleder Aleksandr Milinkevitsj vifter med et opposisjonsflagg og EU-flagget under en demonstrasjon mot president Aleksandr Lukasjenko i Hviterusslands hovedstad Minsk tirsdag. Mellom 25 og 100 tilhengere av opposisjonen skal ha blitt arrestert natt til tirsdag, og Milinkevitsj ba om pause i protestene på Oktoberplassen i sentrum av Minsk fram til søndag. FOTO: SCANPIX