PIERRE COLLIGNON

Mens stadig flere franske politikere kritiserer Jacques Chirac for å ha brakt Frankrike på kollisjonskurs med USA, viser meningsmålinger at den franske presidenten har massiv støtte i befolkningen.

En meningsmåling offentliggjort i Frankrikes ledende avis, Le Monde, avslører til og med at en tredjedel av alle franskmenn håper at USA taper krigen i Irak. Bare et lite flertall (53 prosent) sier at de tross alt holder med amerikanerne.

Tallene har fått britiske aviser til å skrive om «fransk forræderi». I forrige uke var britene også misfornøyde med at den franske utenriksministeren, Dominique de Villepin, nektet å svare på om han holdt med USA eller Saddam Hussein. Villepin har flere ganger uttalt at Frankrike håper at de amerikanske og britiske styrkene vinner krigen, men han ønsket ikke å gjenta forsikringen under et besøk i London.

Le Mondes meningsmåling etterlater ingen tvil om franskmenns holdning til krigen:

  • 78 prosent er imot militæraksjon i Irak.
  • 65 prosent mener at USA er skyld i at krigen er kommet. Bare 12 prosent gir Irak skylden.
  • 74 prosent avviser at Chirac skulle ha gått for langt i sin krigsmotstand.
  • 72 prosent mener at FN må stå for gjenoppbyggingen av Irak etter krigen.

Dermed kan Chirac konstatere at han har en solid opinion i ryggen, selv om flere kommentatorer og politikere er begynt å stille spørsmål ved kursen hans. Nå sist har den tidligere formannen for EU-kommisjonen, sosialisten Jacques Delors, kritisert Chirac for å ha gått i åpen konfrontasjon med USA. Delors roser i stedet den britiske statsministeren Tony Blair for å forsøke å bygge bro over Atlanteren.

Kommentarene ser imidlertid ikke ut til å overbevise særlig mange franskmenn, og Chirac kan lene seg tilbake og nyte rekordhøye tall for personlig støtte i befolkningen. Den siste målingen viser at 75 prosent av alle franskmenn stoler på Chirac.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende