Det store spørsmålet er hvem som skal overta etter Yasser Arafat. Her er noen mulige kandidater:

Marwan Barghouthi

Hans popularitet har vokst kraftig etter at han ble arrestert av israelerne i april, på mistanke om at han sto bak angrep på sivile israelere. Barghouthi er generalsekretær i Arafats Fatah-bevegelse på Vestbredden. Han har nektet for å være involvert i voldelige aksjoner, og insisterer på at han har en ren politisk funksjon. Det tror ikke israelerne på. Barghouthi har vært en karismatisk talsmann for det palestinske folkedypet. Han var Fatah-leder også under intifadaen på slutten av 1980-tallet. Da ble han deportert av israelerne.

Israel har sagt at Barghouthi kan bli stilt for retten, men vurderer også å bortvise ham på nytt.

Mohammed Dahlan

Dahlan var sjef for den palestinske sikkerhetstjenesten i Gaza til han trakk seg for kort tid siden. Han er nå Arafats sikkerhetsrådgiver. Dahlan har representert palestinerne i forhandlinger med Israel. Ifølge analytikere anses han av både Israel og USA som en pålitelig palestinsk fredspartner, og for å være blant de beste i den nye generasjonen av palestinske ledere. Men Dahlans anseelse i Israel og i USA har sammen med et utsvevende liv svekket hans oppslutning blant palestinerne, som daglig lider under den israelske hærens raid og stadige veisperringer.

Jibril Rajoub

Dahlans fremste rival som kandidat til å etterfølge Arafat er Jibril Rajoub, en kjent gatekriger fra den første intifadaen i 1987, som førte til mange år i israelsk fengsel og deretter deportasjon til Libanon. Rajoub steg seinere i gradene til han ble sjef for sikkerhetsstyrkene på Vestbredden. Men stjernen hans har dalt betydelig etter at han overga bygningene til israelske styrker i april, mens de som valgte å bli på stedet, ble tatt til fange.

Rajoub lærte hebraisk i israelsk fengsel og var med på koordineringen av den første intifadaen fra sitt eksil i Tunis. I likhet med Dahlan, har han vært han deltatt i forhandlinger om sikkerhetsspørsmål med israelerne med amerikanere som mellommenn. Med sin rustne stemme og sitt dystre oppsyn, er han rett som det er å se i israelske medier med synspunkter på den nye intifiadaen.

Ahmed Korei

Korei er også kjent som Abu Ala og en av tre PLO-representanter som i hemmelighet forhandlet med israelerne i Oslo. Oslo-avtalen førte til den første midlertidige fredsavtalen mellom partene i 1993.

Korei har vært talsmann for den palestinske lovgivende forsamlingen siden den ble opprettet i 1996. Han har også vært PLOs "finansminister" og ledet investeringsfondet Samed, som har støttet PLO.

Korei kommer fra en velstående familiei i Abu Dabi ved Jerusalem, og er ikke videre populær hos den jevne palestiner, som ser på ham som en aristokrat. Han gikk inn i Arafats Fatah-organisasjon i 1968. Korei har hjerteproblemer.

Mahmoud Abbas

Abbas, som også går under navnet Abu Mazen, er 67 år og var den som undertegnet Oslo-avtalen med Israel. Han var en av arkitektene bak avtalen, og langvarige og gode kontakter med den israelske venstresiden har gitt ham et omdømme som en PLO-due. Han er regnet som hjernen i PLO, både blant palestinske representanter, av USA, Israel og i den arabiske verden.

Men Abbas mangler Arafats karisma og tillit i den palestinske grasrota. Noen mener han er for Israel-vennlig.

Abbas måtte flykte til Syria med familien sin da Israel ble opprettet i 1948. I 1965 ble han med i Fatah, og han har sittet i PLOs ledelse siden 1980. Han har uformelt hatt en posisjon som Arafats nestkommanderende.

(NTB)