Seieren i North Carolina var svært viktig for Obama, som ikke har vunnet i en stor delstat på lenge. Han ble utpekt som vinner med en gang valglokalene stengte. Da 93 prosent av stemmene var talt opp lå senatoren fra Illinois an til å vinne over Clinton med 57 mot 43 prosent.

– Etter i kveld mangler vi mindre enn 200 delegater for å vinne nominasjonen, sa Obama i seierstalen i Raleigh i North Carolina.

– Dette valget handler om dere, det amerikanske folket, og om vi skal ha en president og et parti som leder oss mot en lysere fremtid, sa han videre.

Se også: Her gir Tom Hanks sin Obama-støtte

Jevnt i Indiana I nominasjonsvalget i Indiana var det svært jevnt, men Clinton ligger an til å vinne. TV-kanalen CBS har utpekt Clinton til vinner i delstaten, men flere andre medier avventer. Da 85 prosent av stemmene var talt opp ledet Clinton over Obama med 52 mot 48 prosent. Men opptellingen i et område nordvest i delstaten med mange svarte velgere var ved 5-tiden onsdag norsk tid ennå ikke avsluttet.

Resultatet var ikke klart da Clinton gikk på talerstolen i Indianapolis sammen mannen Bill og datteren Chelsea. Clinton lovet likevel å fortsette kampen til alle nominasjonsvalgene er gjennomført.

– Takket være dere er vi på vei i full fart til Det hvite hus, sa Clinton.

Men med tapet i North Carolina er løpet trolig kjørt for Hillary Clinton. Senatoren fra New York trengte å vinne begge delstatene for å ha en mulighet til å sikre nominasjonen, ifølge de fleste politiske kommentatorer.

Bekymring Mønsteret fra tidligere delstater gjentok seg i Indiana og North Carolina. Senator Obama vant overveldende blant svarte velgere, mens Hillary Clinton fikk størst oppslutning hos hvite velgere fra middelklassen. I North Carolina fikk Obama over 90 prosents oppslutning blant svarte velgere, ifølge valgdagsmålingene. Men Obama vant også i alle aldersgrupper unntatt velgere over 60 år.

Et avgjørende spørsmål videre for Obama og for Det demokratiske partiet er om Obama kan sikre stemmene til hvite velgere uten høyere utdanning. I Indiana kapret han kun en tredel av disse stemmene, og i North Carolina kun 26 prosent. Frykten er at disse velgerne vil stemme på republikanernes kandidat John McCain til høsten.

Økonomien viktigst Valgdagsmålingene fra tirsdagens valg viste at økonomien var den viktigste saken for et klart flertall av velgerne i begge delstater. Målingene viste også at Obama-tilhengerne er mer positive til å støtte Hillary Clinton, enn omvendt.

North Carolina og Indiana var de siste to store delstatene i demokratenes nominasjonskappløp. Til sammen 187 delegater sto på spill tirsdag. Dersom Obama og Clinton vinner en delstat hver tirsdag, vil styrkeforholdet mellom de to i stor grad være uforandret foran de siste seks valgene som gjenstår fram til 3. juni.

Før valgene tirsdag ledet Obama med 1745 delegater mot Clintons 1608.

Hvem er din favoritt? Diskutér her!

REUTERS
JOHN GRESS
REUTERS