ANDERS WAAGE NILSENanders.nilsen@bt.no

— De fleste av selvmordsbomberne er tilknyttet organisasjonene Hamas eller Islamsk hellig krig. Mange av dem er ugifte menn i alderen fra 18 til slutten av 20-årene. De utfører sine handlinger i den tro at de vil få evig liv, og at de vil få en spesiell martyrstatus i det hinsidige, sier bbc onlines midtøsten-korrespondent Kate Milner.

- Grundig planlagt I en amatørvideo som ble offentligjort av Hamas, ble en selvmordsterrorist intervjuet før han gikk til aksjon.

— Jeg vil rive i stykker kroppene deres slik at de vil smake døden, sa Hussein Mohammed Tawil om is-raelerne han skulle drepe.- Vi vil drepe sionistene, okkupantene, til ære for martyrene og profeten, fortsatte han. På videoen fremsto han som å være tidlig i 20-årene, glattbarbert på hodet.

Senere sprengte han seg selv i luften ved siden av en buss i midten av Jerusalem. Han hadde sprengstoff festet til beltet.

— Eksperter forteller at slike angrep planlegges svært grundig, som en militær operasjon. I noen tilfeller blir selvmordsbomberen kjørt av medhjelpere til åstedet for terroraksjonen, forteller Milner.

De etterlatte blir ivaretatt De som rekrutteres til selvmordsaksjoner får forsikringer om at familien deres vil bli forsørget, og det finnes også egne veldedighetsorganisasjoner som samler inn penger til etterlatte etter bombeaksjoner.

Rekrutter blir plukket ut fra moskéer, skoler og religiøse institusjoner. Vanligvis har de som blir valgt ut vist lojalitet overfor den islamske lære, og er inne i et religisøt spesialstudie.

Selvmordsbomberne får vanligvis bare en eller to dagers varsel om hvor og når de skal sprenge seg selv i luften.

STOLT FAR: Hassan Houtari er far til Said Hoteri (22), som fredag sprengte seg selv og 20 ungdommer i luften på en nattklubb i Tel Aviv. - Jeg er stolt av min sønn, og skulle ønske jeg hadde motet til å gjøre det samme, sier han. (Foto: Reuters)