Den unge demokraten erklærte seg i helgen formelt at han vil forsøke å bli nominert til kandidat for det demokratiske parti ved presidentvalget i november neste år. Han er forberedt på å møte mange spørsmål – noen av dem ubehagelige – på veien.

– Hvis du heter Barack Hussein Obama må du vente deg slikt. Jeg tror flertallet av velgere vet at jeg er kristen, og at jeg tar min tro alvorlig, sa Obama – som vokste opp i det overveiende muslimske Indonesia – i et intervju som nyhetsbyrået AP brakte mandag.

Angrep Hillary

Dagen før hadde han gått til angrep på sin partifelle og politiske rival Hillary Clinton. Han sa at han vet at hun ønsker å trappe ned krigen i Irak, men at det er uklart hvordan hun har tenkt å få dette til i praksis.

Obama erklærte seg formelt som kandidat på et valgmøte i Springfield i delstaten Illinois lørdag. Senere i helgen kom han med et utfall mot den australske statsministeren John Howard som vakte oppsikt både i Australia og i USA.

Howard har sagt at hvis Obama får gjennomført sin plan om å hente USAs soldater hjem fra Irak innen 31. mars neste år, vil det være en seier for terroristene i Irak. – Det er smigrende at en av president George W. Bushs nærmeste allierte angriper meg dagen etter at jeg har kunngjort mitt kandidatur, sa Obama i helgen.

«Tom retorikk»

– Jeg vil gjerne også påpeke at vi i dag har nesten 140.000 soldater i felten i Irak, mens herr Howard etter det jeg forstår har sendt 1.400. Så hvis han virkelig er så kamplysten, foreslår jeg at han kaller inn ytterligere 20.000 australiere og sender dem til Irak – hvis ikke, farer han jo bare med tom retorikk, fortsatte Obama.

Ved avslutningen av sin første valgkamprunde i delstaten Iowa i helgen ba Obama om velgernes støtte til å «gjenerobre USA».

– Det kan jeg ikke gjøre alene, jeg trenger hjelp fra dere alle, sa den 45 år gamle senatoren ifølge avisen USA Today.

Hvis Obama blir valgt, vil han bli den første afroamerikanske president i USAs historie. En uformell rundspørring USA Today gjorde etter hans tale i småbyen Ames i Iowa viste at de fleste av de spurte – 11 av 12 – vil vite mer om Obama, før de tar stilling til ham.

JASON REED