Det ene, publisert i går: Et avfotografert mobilbilde av ansiktet til en død Mokhtar Belmokhtar, vist av en tsjadisk militær til den franske radiokanalen RFI.

Belmokhtar tok på seg ansvaret, og er antatt å være mannen bak terrorangrepet i In Aménas i Algerie, der 37 gisler ble drept.

Det andre, publisert i dag: Et bilde som fremstår som en større versjon, fotografert for det franske ukemagasinet Paris Match. Magasinet sier at liket er Abu Zeid, mannen regnet som nestlederen for al Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), og Belmokhtars rival.

Siden har diskusjonen gått i franske aviser og TV-kanaler.

Likhetene

MoktarKombo.jpg

Usikkerheten er kanskje ikke så vanskelig å forstå. De to mennene var nokså like også i live. Abu Zeid, med fødenavn Mohamed Ghadir, ble født i 1965, ifølge Wikipedia, mens Belmokhtar ble født i 1972. Begge ble født i Algerie.

Militæret i Tsjad annonserte lørdag at de hadde drept Belmokhtar i et angrep på hans hovedleir i Nord-Mali, ikke langt fra grensen til Algerie.

Fredag i forrige uke annonserte Tsjads president Idriss Deby at landet hadde drept Abu Zeid.

Og i går holdt Deby igjen pressekonferanse, der han fremholdt at både Abu Zeid og Belmokhtar var døde.

BILDE 2: Et avfotografert mobilbilde av ansiktet til en død Mokhtar Belmokhtar, vist av en tsjadisk militær til den franske radiokanalen RFI.
SKJERMDUMP, RFI

Belmokhtar var — eller er - leder for gruppen Den maskerte brigade, og har en fortid som smugler, menneskehandler, gisseltaker og terrorist i Nord-Afrika. Han fikk opplæring i Afghanistan tidlig på 1990-tallet, under krigen mot Sovjet.

- Bekreftet

Franske L'Express har spurt både RFI og Paris Match om hvor sikre de er på hvem liket er.

— Vi har diskutert mye i forkant av å publisere dette bildet. Vi har fullstendig tillit til vår korresondent på stedet, som fotograferte mobiltelefonen til en tsjadisk soldat. Soldaten bekreftet at det var Mokhtar Belmokhtar, sier Christophe Champin i Radio France International til L'Express.

Champin er redaktør for nye medier i den internasjonale radiokanalen, som er kjent for sin dekning av det franskspråklige Afrika.

RFI publiserte bildet mandag, Paris Match i dag, tirsdag.

Ifølge Champin, har de også bedt om bekreftelse fra tsjadiske myndigheter om at det er Belmokhtar.

— Ifølge dem, var det Belmokhtar, selv om vi ikke har noe definitivt bevis på at han er død, sier Champin.

Krangler åpent

I Paris Match sier de at de er sikre på at liket er Abu Zeid.

— Bildet, som er av svært god kvalitet, gjør at vi kan være sikker på vår kilde, sier Caroline Mangez, nyhetsredaktør i Paris Match til L'Express.

Den tsjadiske journalisten Abdelnasser Garboa har tatt bildet, ifølge Paris Match og ham selv. Han avviser på Twitter at han har fått bildet av Tsjads miliitære.

RFI og Garboa krangler også åpent på internett om hva som er rett.

— Hver har sin måte å bedrive journalistikk. Det er svært lett å få bekreftelse. Sammenlign bilder med de to på nettet, skriver Garoa.

Bare Tsjad

Til nå er det bare Tsjad som har bekreftet at Mokhtar Belmokhtar er død. Al Qaida har benektet hans død, men bekreftet at Abu Zeid er drept.

Frankrike, som siden januar har hatt soldater i det nordlige Mali, har ikke bekreftet verken den ene eller det andre.

Her bekrefter en talsmann for Tsjads militære at Belmokhtar er drept: