Jacob Zuma har alt det som ville gjøre ham til det perfekte symbolet på det nye demokratiske Sør-Afrika. Han vokste opp under fattige kår sammen med en mor, sluttet seg til de svartes frihetskamp mot apartheidstyret og overlevde både fengsel og eksil.

Likevel er meningene sterkt delte om den 67-årige politikeren. Hans fargerike levemåte, skarpe synspunkter og innblanding i en rekke skandaler har delt sørafrikanerne i to leirer: De som elsker Zuma, og de som av hjertet hater ham.

Ingen benekter imidlertid at Jacob Zuma har en voldsom karismatisk utstråling, og at han er en mann av folket. Han har forstått å forene zulutradisjoner og rollen som moderne leder når han skifter om å danse i drakter av leopardskinn eller opptrer på bonede gulv i skreddersydde dresser. Eller når han foran TV-apparatet heier på favorittlaget i fotball – Liverpool.

**Les også:

Zuma klar til seiersdans**

Fire koner og 18 barn

Zuma forsvarer ivrig sin rett til et mildt sagt vidt favnende privatliv, som nok kan overraske i Vesten, men som i deler av afrikansk kultur gir poeng for høy virilitet. Han er erklært polygam, har giftet seg seks ganger og har ifølge siste opptelling fire koner og 18 barn.

Hans nyeste kone er 30 år yngre enn ham, og spørsmålet stilles ofte i Sør-Afrika hva landets kommende førstedame heter.

Behovet for sex ga imidlertid også riper i fasaden da Zuma i 2005 ble anklaget for voldtekt av en 31-årig datter av en avdød kampfelle. ANC-lederen ble frikjent, men skarpt kritisert for under rettssaken å si at han visste at kvinnen var hivpositiv, og at han derfor tok en dusj for ikke å få AIDS.

Anklager om korrupsjon har skapt bekymring for at Zuma vil være i stand til å lede Afrikas eneste økonomiske stormakt utenom den nepotisme og grådighet som har ødelagt mange andre afrikanske nasjoner.

I årevis sto han tiltalt for å ha mottatt omkring fire millioner kroner fra 1995 til 2005 fra sin venn og økonomiske rådgiver, Schabir Shaik, til gjengjeld for å sikre vennens firmaer lukrative regjeringskontrakter, blant disse en våpenhandel. Shaik ble dømt til 15 års fengsel, mens anklagene mot Zuma overraskende ble droppet få uker før valget.

**Les også:

Forgudes og fordømmes**

Nesten feilfri

Til gjengjeld har hans vei opp gjennom ANC-hierarkiet frem til lederposten fra desember 2007 vært stort sett feilfri. En prestasjon for en mann som kun gikk på skole til femte klasse, fordi han enten skulle passe bestefarens geiter eller arbeide for rike hvite for å hjelpe sin mor.

Som tenåring sluttet han seg i 1959 til ANC og deltok i undergrunnskampen da ANC ble forbudt i 1961. Deretter viet han sitt liv til oppgjøret mot det hvite mindretallsstyret. Bl.a. som politisk fange på «ANC-universitetet» på fangeøyen Robben Island sammen med bl.a. Nelson Mandela. Der sonet Zuma en dom på ti år. Og som sjef for ANCs etterretningstjeneste fortsatte han kampen fra 1975 fra sitt eksil i først Mosambik og siden Zambia.

Zuma var frem til 1990 medlem av kommunistpartiet og har stadig massiv støtte fra sørafrikanske fagforeninger og ANCs venstrefløy. Mange tolket det som et varsel om retur til gamle og mer aggressive ANC-metoder at han under valgkampen ofte avsluttet møtene med ANC-kampsangen «Gi meg min maskinpistol».

Frykt

Det har skapt frykt for at han vil skremme bort utenlandske investorer når han skal oppfylle valgløftet om å skape større likhet i landet.

Tilhengerne av Zuma beroliger. Den kommende presidenten har tidligere vist evner som lytter og megler. Bl.a. som sørafrikansk visepresident fra 1999 til 2005, inntil voldtektssaken fikk daværende president Thabo Mbeki til å sparke ham.

Før det spilte Zuma en hovedrolle i 1990 da det under den begynnende avviklingen av apartheidstyret lyktes ham å hindre en regulær svart borgerkrig mellom ANC og Mangosuthu Buthelezis frihetsparti Inkatha i den zuludominerte Natal-provinsen.

Buthelezi la stor vekt på zuluenes stolthet og rang. Med sin bakgrunn i samme tradisjoner lyktes det for Jacob Zuma å slutte fred og overbevise zuluene i regionen om at Sør-Afrikas svarte bare hadde en fremtid hvis de la stammeproblemene på hyllen og samarbeidet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SYNGER FOR TILHENGERNE: Jacob Zuma er populær blant den svarte befolkningen i Sør-Afrika.
Siphiwe Sibeko