– Jeg er redd den fikk en krampe og døde klokka 19.00 (20.00 norsk tid), sier Tony Woodley fra livredderselskapet som forsøkte å bringe hvalen til sjøs.

Eksperter sa tidligere at de var usikre på om hvalen kunne reddes. Både lunger og øyne kan ha blitt ødelagt av ferskvannet, samtidig som den var svært stresset av båter og bråk langs elven.

Den 5 meter lange nebbhvalen ble lørdag heist opp på en pram ved hjelp av en kran og en gigantisk oppblåsbar pongtong. Meningen var å bringe den til elvemunningen og slippe den ut i sjøen.

Giftsprøyte

Ekspertene hadde allerede signalisert at de tvilte på at hvalen kunne reddes, og antydet at det muligens ville være bedre å avlive den med en giftsprøyte. Avgjørelsen var ventet å bli tatt lørdag kveld, etter at ekspertene hadde fått svar på en rekke blodprøver.

Etter at hvalen dukket opp i London, strømmet tusenvis av mennesker til elvebredden for å få et glimt av hvalen og redningsoperasjonen, og britisk fjernsyn dekket begivenheten fra time til time.

Hvalen var fredag så langt oppe i elven at den kunne ses fra parlamentsbygningen under Big Ben. Den var ifølge fagfolk svært forvirret.

Historisk

Det er første gang at en hval av denne typen tar seg opp i Themsen siden man begynte å registrere slike besøk i 1913. Arten er utrydningstruet og kan bli opp til 10 meter lang og veie åtte tonn. Nebbhvalen fikk et blødende sår da den svømte inn i en båt og veterinærer som overvåket situasjonen, mente den var i ferd med å bli svært sliten.

Nebbhvalen har flere likhetstrekk med delfiner og har sitt naturlige habitat i Nord-Atlanteren utenfor kysten av Norge, Island, Grønland og nordøstkysten av Canada. Den kan bli mellom 30 og 40 år og er kjent for å være svært nysgjerrig.

FOTO: REUTERS/Dylan Martinez
FOTO: REUTERS/Dylan Martinez
Hvalen er tatt om bord i lekteren og fraktes til utløpet. FOTO: REUTERS/Rob Dawson
Hvalen vakte mye oppmerksomhet. FOTO: REUTERS/Dylan Martinez