Det er foreløpig uklart om forlengelsen gjelder for seks måneder eller ett år. En kilde i innenriksdepartementet som ikke ville bli navngitt, opplyste at burmesiske tjenestemenn tirsdag reiste til Suu Kyis hus i Rangoon for å informere opposisjonslederen om forlengelsen.

Suu Kyi har sittet over 12 av de siste 18 årene i husarrest.

Seks lastebiler med politifolk tok tirsdag oppstilling rundt hovedkvarteret til Det nasjonale demokratiforbundet (NLD), som har varslet en demonstrasjon for å markere årsdagen for valgseieren i 1990 og Suu Kyis husarrest.

Et stort antall politifolk sto også vakt utenfor Suu Kyis bolig, sammen med medlemmer av en halvmilitær militsgruppe som støtter militærjuntaen.

Hardt press Generalene i Burma har vært under hardt internasjonalt press siden en syklon rammet landet 2. mai.

Syklonen kostet trolig over 130.000 mennesker livet og gjorde millioner hjemløse, men militærjuntaen har i det lengste nektet utenlandske hjelpearbeidere adgang til de hardest rammede områdene.

Utenlandske utsendinger, blant dem de to norske statssekretærene Raymond Johansen og Håkon Gulbrandsen, tok verken opp menneskerettssituasjonen eller Aung San Suu Kyis skjebne da de møtte representanter for juntaen sist uke, av frykt for at dette skulle få generalene til å lukke døra for nødhjelp fra utlandet.

– Vi vil ikke gjøre noe som kan ødelegge for det humanitære hjelpearbeidet etter syklonen, sa Johansen.

Akutte behov Utviklingen i Burma har de siste årene gått fra vondt til verre for landets innbyggere. Økonomien er i ruiner, all opposisjon er forbudt og overgrepene fra juntaen er massive.

Titusener har flyktet til naboland og hundretusener er tvangsflyttet eller på flukt i sitt eget land.

2,4 millioner mennesker har ifølge FN behov for akutt nødhjelp etter syklonen, men militærjuntaen har likevel nektet franske og amerikanske skip å losse nødhjelp.

Utenlandske hjelpearbeidere har heller ikke fått adgang til Irrawaddy-deltaet som ble hardest rammet, selv om FNs generalsekretær Ban Ki-moon fikk løfte om en åpning da han møtte Burmas sterke mann, general Than Shwe, sist torsdag.

REUTERS
REUTERS