Trofaste tilhengere av regjeringspartiet ZANU-PF og stivpyntede skolebarn deltok i den store bursdagsfesten i byen Gweru i de midtre delene av Zimbabwe lørdag. Landets største opposisjonsgruppering stemplet festen som smakløs.

Men Mugabe advarte i sin tale ved markeringen av 83-årsdagen Bevegelsen for demokratisk forandring MDC og andre som våger å protestere mot hans og ZANU-PFs styre. Ingen må forsøke å hindre at han blir utnevnt til president på livstid. Alle protester er meningsløse, sa presidenten.

«Villfarne»

— Villfarne ungdommer og dumme voksne som setter sin lit til vold og vandalisme, bør forstå at ikke noe samfunn kan godta slikt. Dette budskapet går også til de som innstifter og støtter opposisjon, framholdt Mugabe.

— Vi kommer alltid til å treffe de nødvendige tiltak for å opprettholde ro og orden, framholdt den zimbabwiske presidenten som nå er Afrikas eldste statssjef. Han kom også med nye utfall mot sin erkefiende, den britiske statsministeren Tony Blair.

— Vi har gitt dere sjansen til å drive forretninger, men noen av dere har gjort felles sak med de hvite som skaper økonomisk krise for å styrte regjeringen. Det er et arbeid etter Blairs hjerte, men Blair kan ikke få i stand noe regimeskifte i Zimbabwe, sa Mugabe.

Stans Det internasjonale pengefondet IMF kunngjorde rett før helgen at det opprettholder stansen i sin økonomiske og teknisk støtte til Zimbabwe. Regjeringen i Harare betjener ikke sin gjeld og gjør lite for å få bukt med den økonomiske og sosiale krisen, mener IMF.

Krisen skaper også voksende uro innad i landet. Viktige yrkesgrupper som leger, sykepleiere og lærere har gått til ulovlige proteststreiker for bedre lønn, i et land der pengene blir stadig mindre verdt.

Inflasjonen ligger i øyeblikket på nesten 1.600 prosent, det høyeste nivå i noe land i hele verden. Zimbabwe var i sin tid Afrikas kornkammer, nå er landet knapt nok i stand til å brødfø sine egne og sliter med å forsyne dem med drikkevann og strøm.

FEIRET SEG SELV: President Mugabe - for sikkerhets skyld med en Hitler-bart - advarte i sin tale mot demokratisk forandring.
HOWARD BURDITT
HOWARD BURDITT
HOWARD BURDITT