Rundt 370.000 innbyggere i New York-området er bedt om å evakuere, melder New York Times. Samtlige flyplasser er nå stengt og t-banesystemet i byen vil stenge ved middagstider.

På sin vei nordover, er det forventet at orkanen skal skape ødeleggelser helt opp til nord i Boston i løpet av helgen. Deler av New York, inkludert de lavere deler av Manhattan stålsetter seg nå for store oversvømmelser.

Stormen har også tvunget avlysning av konserter, idrettsarrangementer og flere Broadway-show i New York.

Orkanen «Irene» traff North Carolina med kraftig vind og regn lørdag, og ventes til New York lørdag kveld. Regnet skyllet over kystlinjen mens orkanen gikk sin faretruende marsj nordover den atlantiske strandlinjen, rapporterer CNN. Irene nådde land i nærheten av Cape Lookout.

Engstelige

Bt.no snakket lørdag ettermiddag med Hilde Barsnes, sjømannsprest fra Bergen i New York. Hun forteller at alle i New York nå følger spent med på nyhetene.. - Akkurat nå er alt veldig stille og rolig, forteller Barsnes. Men vi har akkurat fått beskjed om at vi kan forvente å få orkanene rett over oss om noen timer.

- Er dere redde?

- Det er klart vi er engstelige, svarer Barsnes. Hun forteller at hun har klargjort huset sitt, og at hun anser det som trygt å oppholde seg innendørs. - Jeg er redde for dem som ikke tar evakueringsordrene på alvor, forteller presten.

- Vi har fått klar beskjed om at vi må ha en såkalt «go-bag» klar. Den må inneholde mat for to dager, vann, pass, og eventuelle medisiner, forteller hun.

I følge presten er de fleste nå mest redde for oversvømmelsene orkanen kan forårsake.

- Det skal regne 300-400 mm i løpet av få timer, sier Barsnes. Det kan medføre store materielle skader, sier hun

130.000 uten strøm

President Barack Obama erklærer nødsituasjon for Virginia, New Jersey, New York, Connecticut og Massachusetts.

Ifølge den amerikanske værmeldingstjenesten AccuWeather er allerede over 130.000 uten strøm etter at Irenes ytterkant har begynt å ramme North Carolina. Også i New York ventes det store strømbrudd,melder CNN.

Kansellerer alle flyvninger

Alle de tre flyplassene i New York er stengt for innkommende fly fra lørdag morgen. Beslutningen gjelder Kennedy-flyplassen, LaGuardia og Newark-flyplassen i New Jersey. Opp mot 8000 flyavganger til og fra New York er innstilt i helgen, melder NTB.

SAS og Continental innstiller alle flyvninger til og fra New York både lørdag og søndag.

- Vi har kansellert alle flyvninger til og fra New York i Oslo, Stockholm og København. Vi har godt belegg på disse rutene, så det er mange som blir berørt, sier informasjonskonsulent Monica Hovland i SAS til Aftenposten.no.

Til og fra Oslo, Stockholm og København regner SAS med at ca. 3000 passasjerer blir berørt.

- Vi regner med at opptil 250 passasjerer med returbillett fra New York til Oslo blir rammet i dag, og det samme antallet i morgen, sier Hovland til Aftenposten.no.

Det samme gjelder fra Oslo til New York, der flyene har en kapasitet på 250 passasjerer pr. fly. Dermed kan så mange som tusen passasjerer på ruten til og fra Oslo bli berørt i løpet av helgen.