Irina Lee, New York

Jon Tufto

— Vi har fått meldinger om at 50 til 80 døde i Harrison County. Tallene er ikke bekreftet, men de er troverdige, uttalte Mississippi-guvernør Haley Barbour til CNN.

Samtidig fortsetter vannet i New Orleans å stige, etter at en av demningene brøt sammen i går. Det skal ha oppstått en 60 meter lang revne i dikene ved en av kanalene, og 80 prosent av byen er nå oversvømt. Enkelte steder er vannstanden hele syv meter.

Til sammen skal over 10.000 hus skal være oversvømmet i de tre delstatene Louisiana, Mississippi og Alabama.

Myndighetene har nå satt in båter og helikoptre for å evakuere overlevende som er fanget i hjemmene sine og på hustak. Overlevende har fortalt at vannstanden enkelte steder steg så raskt at de ikke engang fikk tid til å ta på seg sko før de måtte løpe i sikkerhet.

Parallelt med de massive materielle ødeleggelsene, begynner de hjerteskjærende historiene fra orkanofrene å bli kjent. En mann fortalte lokal-tv-stasjonen WKRG-TV om hvordan hans kone ble revet ut av armene hans da huset deres ble ødelagt.

— Jeg holdt hånden hennes så hardt jeg kunne, men så sa hun. "Du klarer ikke å holde meg." Så ba hum neg ta vare på barna og barnebarna... Vi har ikke noe sted å gå. Jeg er fortapt. Hun var alt jeg hadde, fortalte mannen.

Evakuerte beboere blir fortsatt bedt om å holde seg unna katastrofeområdene. Ingen vet foreløpig hvor lang tid det vil ta før de kan vende hjem. Enkelte må trolig vente i flere måneder. De verst rammende områdene har verken kloakk, elektrisitet eller rent vann, og flere steder er veiene fortsatt ufremkommelige.

"Katrina har etterlatt New Orleans ødelagt og uten strøm," heter det på New Orleans hjemmeside.

Evakuering

To av sykehusene i byen begynte å evakuere pasienter via luften.

— Vi er fullstendig omringet av to meter vann, og det stiger raskt, sier visepresident Karen Troyer-Caraway ved Tulane universitetssykehus i New Orleans til CNN tirsdag formiddag norsk tid.

Et annet sykehus, Charity Hospital, har evakuert alle sine 90 pasienter via luften.

Ingen har fullstendig oversikt over hvor mange som er omkommet som følge av orkanen, eller hvor store skadene er.

Mange døde

Lokalavisen Clarion-Ledger i Jackson melder om minst 54 døde i delstaten Mississippi.

En talsmann for Harrisburg i Mississippi, Jim Pollard, sier at 50 mennesker er døde bare i hans fylke, hvorav 30 mennesker som druknet eller ble knust av drivende vrakgods bare i ett leilighetskompleks i fylket, som ligger ved kysten av delstaten.

Etter at New Orleans ser ut til å ha sluppet med skrekken, trass i store ødeleggelser, kan det se ut som det verst rammede området kan være kysten av Mississippi, der det er frykt for at hundrevis av mennesker er omkommet.

Isolert

Etter at et reportasjeteam fra CNN hadde tatt seg fram til enkelte isolerte, fattige områder i Mississippi, melder tv-kanalen at det er grunn til å frykte at antallet omkomne vil stige til et ubehagelig høyt nivå.

Det sørvestlige hjørnet av delstaten, som ble rammet av orkanens øye, er fortsatt helt isolert og utilgjengelig. Redningsmannskaper har ikke kommet frem, og det ventes ikke at de kan nå frem før det blir dagslys, tirsdag ettermiddag norsk tid. Ingen vet hvor mange som kan ha omkommet der.

En ansvarlig for hjelpearbeidet i Harrisburg, Connie Rockco, som selv har funnet tre døde, sier til Clarion-Ledger at mange mennesker har bedt om hjelp i isolerte områder, men at redningsmannskapene ikke kan nå frem til dem på grunn av flomvann og vind.

Strømbrudd

Strømmen er gått i de isolerte områdene, og verken fasttelefon eller mobiltelefon fungerer.

Det er meldt om to omkomne i Alabama og én i Florida. Louisianas guvernør Kathleen Blanco sier at ingen er meldt omkommet offisielt ennå, men at de venter at det blir noen omkomne.

<b>KNUST:</b> Beboere i New Orleans betrakter en bil som er ødelagt av orkanen. FOTO: REUTERS
<b>FLOM:</b> Hovedgaten Canal Street i New Orleans ble oversvømt av de store vannmengdene. En politibil er forlatt midt i gaten. Foto: REUTERS