Ifølge den srilankiske legen V. Shanmugarajah ble minst 378 sivile drept og 1.122 såret da en såkalt «sikker sone» i Karaiyamullivaikal nordøst på øya ble bombardert med tungt artilleri i løpet av lørdagsnatta. Legen forteller om hvinende granater og fortvilte folk som kastet seg ned i bomberom.

Men nøyaktig hva som skjedde, hvor mange som er døde, og hvem som bærer ansvaret, er fortsatt usikkert. Ifølge den LTTE-vennlige nyhetstjenesten TamilNet ble over 2.000 sivile «slaktet» da regjeringshæren skjøt granater inn i det folkerike området.

På hjemmesiden sin kaller de offensiven en massakre, bevisst utført i helgen for å begrense den internasjonale oppmerksomheten.

Hærens versjon

Det srilankiske militæret hevder på sin side at de ikke har gjennomført noe massivt angrep, men bare brukt lette våpen for å nedkjempe opprørsgruppa Tamiltigrene (LTTE).

Ifølge hærens talsmann Udaya Nanayakkara har kollegaene sluttet å bruke tunge våpen for å skåne sivilbefolkningen. Helgens blodbad var det Tamiltigrene som sto bak, hevder han.

– Radarene våre oppdaget at tamilene skjøt artilleri inn i den «sikre sonen», sannsynligvis for legge skylda på hæren, sier Nanayakkara.

Uklart

De motstridende historiene viser hvor problematisk det er å få oversikt over hva som faktisk skjer på øya. Nesten ingen journalister slipper inn i området, og derfor er det vanskelig å få troverdig og nøytral informasjon fra krigssonen.

Lørdag ble blant annet et britisk TV-team kastet ut av Sri Lanka etter at de sendte en reportasje om elendig behandling av tamiler i leirene nord i landet.

Reportasjen fikk srilankiske myndigheter til å beskylde journalistene for å svartmale renommeet til regjeringssoldatene.

Det britiske utenriksdepartementet sier de er skuffet over utvisningen av de tre journalistene.

– Dette er en svært skuffende beslutning, særlig når det er overveldende behov for mer åpenhet, ikke mindre, heter det i en uttalelse fra departementet søndag.

Blodig krig

Mer enn 76.000 mennesker er drept i siden krigen mellom Tigrene og den srilankiske hæren for alvor brøt ut på 80-tallet. Etter at fredsforhandlingene kollapset i 2003, blusset kampene opp igjen med fornyet styrke.

For øyeblikket er srilankiske myndigheter i gang med det de kaller et siste oppgjør med LTTE. Men opprørsgruppa holder fortsatt stand på den lille kyststripen nordøst i landet, der opptil 50.000 mennesker er klemt mellom frontlinjene. Rundt 120.000 mennesker har til nå greid å komme seg ut.