Sjefpsykolog Kjersti Broddheimer fra Sverige bekrefter overfor Bergens Tidende at totalt 72 leger og psykologer fra SAS Spesial Hjelpeteam er kommet til Milano for å bistå de mange pårørende som ble fløyet til Italia mandag og i går. I tillegg er en spesialgruppe fra italiensk Røde Kors på plass for å hjelpe de mange fra Italia som mandag morgen mistet sine kjære på Linate-flyplassen i Milano.

Broddheimer sier til BT at først og fremst er støttegruppen til stede for å være medmennesker. Gi de etterlatte og venner av de omkomne mulighet til å snakke med fagfolk. Noen ville umiddelbart ut til åstedet. Andre ville senere se sine kjære som hadde mistet livet.

— De som orket det fikk muligheten, så langt det var mulig å gjennomføre det, sier visepresident Björn Ahlengren i SAS til BT. Både han og president Jørgen Lindegaard har møtt flere av de etterlatte. Lindegaard reiste også sammen med mange av dem som dro fra København sent mandag kveld.

— De vil vite. Og de vil se. Og de vil sørge. Vårt apparat gjør alt dette mulig for dem, sier Ahlengren.

Minnestunder i Milano

SAS-ledelsen bekrefter at fredag eller lørdag vil det bli minnehøytideligheter for de omkomne i kirker her i Milano. Senere vil slike minnestunder også bli gjennomført i Sverige, Danmark og Norge. Når de omkomne kan fraktes hjem avhenger mye av undersøkelseskommisjonene og myndighetene i Italia. Så langt tyder alt på at italienske myndigheter har taklet katastrofen med stor profesjonalitet.

Det enorme pressekorpset fra hele Europa blir imidlertid holdt på avstand. Bare større, italienske medier har så langt sluppet inn for å ta bilder av flyvraket. De etterlatte fra Skandinavia er plassert rundt på forskjellige hoteller i Milano, med hjelpepersonell til stede på samtlige hoteller. I tillegg er det åpnet egne mottak for dem ved ulykkesflyplassen.

HJELPER: Sjefpsykolog Kjersti Broddheimer (midten) leder hjelpearbeidet med de pårørende. – Ofte har de bare behov for å snakke. Og da er vi der, sier hun til Bergens Tidende. FOTO: TOR HØVIK