USA bombet mandag irakiske stillinger nær oljebyen Kirkuk, og krigen fortsetter mot mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam nær grensa mot Iran. Samtidig sprer krigsfrykten seg i nabolandene, etter at både Tyrkia og Syria er truffet av amerikansk feilbombing.

Kurderne som bor i traktene mellom de selvstyrte områdene og de Saddam-styrte områdene ved Kirkuk og Mosul, flykter fra både amerikanske bomber og mulige irakiske hevnaksjoner.

Foreløpig er de flyktninger i eget land, og den tyrkiske hæren er i full beredskap for å hindre en flyktningestrøm til Tyrkia. Ifølge CNN er det mer enn 400.000 nordirakiske internflyktninger, men tallet er usikkert.

Det er kaldt og dårlig vær i fjellene, og minimalt med bistand fra FN eller hjelpeorganisasjonene.

Byen Chamchamal har rundt 10.000 innbyggere, men ligger nå som en spøkelsesby, melder AFP. Chamchamal ligger 40 km fra den Irak-kontrollerte byen Kirkuk, like ved en frontlinje som mandag formiddag ble bombet av amerikanske jagerfly.

Flere amerikanske spesialstyrker har også kommet til området, forteller øyenvitner. De samarbeider særlig med den USA-vennlige kurdiske bevegelsen PUK, som sammen med KDP har kontroll i store deler av Nord-Irak. USA har de siste dagene trolig fløyet inn flere hundre mann til byen Sulaymaniya, som er PUKs bastion.

Et av målene for PUK og amerikanerne er å nedkjempe den militante islamske gruppa Ansar al-Islam, som holder til i en enklave i grenseområdet mot Iran.

(NTB)