Fremmede mennesker ser de samme personlighetstrekkene hos hunder som dyrenes eiere gjør. Det er ikke bare menneskene som har personlighet, skriver Forskning.no

— Forskere aksepterer lett at dyr og mennesker har lignende anatomi og fysiologi, men mange nøler med å si at de deler trekk som følelser og personlighet også, sier Sam Gosling fra University of Texas i Austin.

— Enkelte ser dette som enda et slag mot den spesielle statusen mennesker har, sier Gosling til tidsskriftet Nature.

Han har spurt hundeeiere om å rangere sine dyr på fire skalaer for personlighetstrekk. Trekkene, som også finnes hos mennesker, har positive og negative ytterligheter. Det dreier seg om energisk-doven, kjærlig-aggressiv, engstelig-rolig og intelligent-dum.

Gosling fikk så mennesker som ikke kjente dyrene fra før til å observere dem i et parkområde, for å rangere dem på de samme fire skalaene. Engstelighet ble for eksempel vurdert ut fra hundens reaksjon mens den så at eieren spaserte vekk med en annen hund. Intelligens ble vurdert ut fra hundens evne til å finne en godsak som var gjemt under en kopp.

Til sammen ble 78 hunder i alle størrelser og fasonger testet, og over det store og det hele var hundeeierne og de fremmede menneskene enige om de individuelle hundenes personlighet.

— Dette antyder at hunders personlighet er en realitet, sier Gosling til

EN PERSONLIGHET? - Det er like sannsynlig at personlighetstrekk har utviklet seg hos dyr, som at fysiske trekk har utviklet seg, mener Gosling.