Hver mandag i hele høst har en gjeng yogafrelste hundeeiere stilt opp i Madison Square Park, med hunden på slep.

— Før fikk jeg alltid dårlig samvittighet når hundene måtte være alene hjemme for at jeg skulle gå og trene. Nå tar jeg dem bare med meg, forteller 27 år gamle Beth Knutsen, som har trent yoga i fem-seks år.

Denne mandagen har hun tatt med seg ett år gamle Oscar, som er en blanding av shihtzu og puddel. Han ser ikke så veldig sporty ut, men er ikledd en liten hettegenser for anledningen. Beths andre hund, Bella, følte seg ikke helt vel i dag og måtte bli hjemme.

— Jeg føler at jeg har fått et nærere forhold til mine hunder gjennom yogatimene. Dessuten blir de mer disiplinerte og får anledning til å være sammen med andre hunder, sier Beth.

Tilpasset hundene

Det er snart to år siden Suzi Teitelman fikk ideen til hundeyoga. Det begynte som en tilfeldighet, da hunden hennes inntok matten hennes mens hun trente yoga hjemme. Siden har hun tilpasset en rekke klassiske yogaøvelser, slik at hunden tøyes og bøyes, mens eieren trener yoga.

— Jeg fant ut at yoga var en sosial og morsom mulighet til å inkludere hunden i mine aktiviteter, forteller Suzi, som i flere år har jobbet som yogainstruktør ved treningssenteret Crunch i New York. De siste fire månedene har hun undervist i hundeyoga.

Denne mandagen har syv hunder og deres eiere inntatt yogamattene, som er spredd utover i Madison Square Park, like ved landemerket The Flat Iron Building på Fifth Avenue. Timen er gratis og åpen for alle.

Suzi ønsker velkommen, før hun setter i gang med myke oppvarmingsøvelser for tobeinte og firbeinte. Med seg på matten har hun to år gamle Coali.

— La oss begynne med en ryggøvelse, foreslår instruktøren etter at noen har klart å varme opp, og går ned i bro over hunden.

— Når hunden din lar deg ligge oppå ham viser det virkelig at han har tillit til deg, forklarer Suzi til deltakerne.

Omtrent halvparten av hundene på kurset denne mandagen har så mye tillit til eierne sine. Andre har mer lyst til å gjøre det hunder vanligvis gjør, og snuser rundt på de andre deltakerne.

«The Flying Puppy»

Instruktøren fortsetter å rulle rundt på matten, under, over og ved siden av hunden sin. Litt stretching blir det også tid til, og da skal hunden strekkes ut i samme slengen.

— Bøy deg frem og hold tak i bakbeina på hunden. Bruk hundens vekt til å holde deg nede, forklarer Suzi mens hun står med rumpa opp i sky, og løfter rumpa til Coali opp i samme retning.

Nysgjerrige forbipasserende har stoppet opp. En japaner lar det digitale videokamera surre og gå, mens kona står ved siden av og fniser.

På bakerste rad puster og peser Beth og lille Oscar. Hun klarer seg ganske bra, han er dessverre blitt litt distrahert av en boarder collie på nabomatten. Beth vet råd, og trekker hettegenseren ned over øynene til Oscar. Han får tilbake konsentrasjonen, og legger seg på matten igjen.

En søt labrador svinser omkring mellom yogamattene. Eieren har allerede gitt opp, og sitter på matten og drikker av en vannflaske. Hunden setter kurs mot vannskålen.

— Dette handler om å inkludere hunden i dine bevegelser, messer Suzi.

Hun har reist seg opp, og står stødig med en fot plantet på matten. Hunden holder hun med strake armer høyt over hodet. Øvelsen har Suzi døpt «The Flying Puppy». Den klarer Oscar og Beth å være med på.

— Han liker definitivt å være i høyden, smiler Beth.

Det hender hun gjør litt yogaøvelser sammen med hundene hjemme i stuen og.

— Jeg merker at han blir rolig og avbalansert etter en time med yoga, så når vi får tid gjør vi litt stretching i sofaen, forteller hun.

Tilbyr svømmetimer

Det er anslagsvis en halv million hunder i New York, og yoga er langt fra det eneste ekstravagante tilbudet for firbeinte i byen. Kjeden Biscuits & Baths tilbyr hundeeiere alt et hårete kjæledyr kan ønske seg, og er det nærmeste man kommer et hundespa. For en neve dollar kan hundeeiere kjøpe det meste, alt fra dagpass til overnatting, portrettfotografier, negleklipping, ørerensing, dyprens og loppefjerning, trening og svømmetimer - for hunden, altså. Ifølge reklamen er bassengtrening noe av det beste man kan gjøre for hunden sin.

«Svømming er en god måte for hunden å gå ned i vekt på, få flotte muskler og bedre kondisjonen uten å belaste leddene,» skriver Biscuits & Bath på sin hjemmeside.

I forrige uke åpnet kjeden et nytt lokale på Manhattan, og feiret begivenheten med et storslagent halloween-party. Nærmere hundre hunder og eiere deltok, utkledd med parykker, løsneser og kjoler. En stakkars dachs hadde fått et pølsebrød trædd over hodet, og måtte sprade rundt som en hotdog.

Designerklær og smykker

Beth Knutsen var selvsagt også til stede, sammen med sine to kjæledegger. Oscar var dresset opp som Elvis, med paljettdress og slengbukser på forlabbene, mens Bella fikk være Snøhvit for en kveld.

— Jeg kunne sikkert ha kjøpt et hus for alle pengene jeg har brukt på dem, sier Beth.

Hun anslår at hun har brukt rundt 100.000 dollar til sammen på veterinærutgifter, hundemat, flybilletter, reisevesker, klær og smykker til hundene. I New York er 100.000 dollar neppe nok til å kjøpe en bolig, men hun kunne sikkert fått et lite hundehus på Manhattan for den prisen.

I hundeklesskapet hjemme hos familien Knutsen kan Bella og Oscar velge mellom designklær i jeans og skinn, Harley Davidson-capser og baseballtrøyer med Jets-logo på brystet. Bella har til og med fått et par solbriller som beskytter mot UV-stråler på godværsdager!

— Det mest ekstravagante jeg har kjøpt til henne, er et hundehalsbånd med Swarovski-krystaller. Det var ganske dyrt, ja, smiler Beth, som til og med har tatovert et bilde av hunden Bella på leggen sin.

— Jeg ville gjort hva som helst for dem. De er barna mine, sier Beth.

VOFF YOGA: En vanlig luftetur rundt kvartalet er ikke nok for disse krabatene. I New York tilbys nå yogatrening for hunder i Madison Square Park midt på Manhattan.<p/> FOTO: ESPEN TJERSLAND