I et siste push før valget forsøker McCain å nå en viktig gruppe velgere med både hundefløyter og trompeter, nemlig jødene i Florida.

I løpet av denne valgkampen har jeg hørt folk rundtom i USA si mye rart, spesielt om Barack Obama. Jeg har hørt flere si at han er en terrorist. Andre sier at de «ikke vet hvem han er» eller «hvor han kommer fra».

Den mest usensurerte kommentaren kom fra en fyr som så ut som han hadde vandret ut fra settet av «The Sopranos», komplett med baddabing-aksent og familietre med røtter på Sicilia.

«What'cha gonna do?» sa han og slo oppgitt ut med armene. «You've got a colored man and an oldie. Fuhgeddaboudit! I'm not gonna vote!»

Uberegnelig McCain

Inntil nylig var kampanjene nokså subtile i forsøkene på å sverte hverandre.

En av Obamas styggeste annonser var den som viste et gammelt bilde av McCain med store rare oldisbriller og en mann som sa med dyp stemme «han vet ikke hvordan han skal sende E-POST, engang». Underforstått: McCain er en gammel tulling.

Obamas rådgivere har brukt enhver mulighet til å beskrive McCain som uberegnelig siden republikanerens hastige og mislykkede reise til Washington for å løse finanskrisen. De har også brukt uttrykk som at McCain har «mistet besinnelsen».

Obamas team har vært mindre åpenbare i sine personangrep enn sine motstandere, og kanskje mer effektive: den konstante kverningen på slike ord koblet med Obamas nærmest stoiske ro har klart å skape et inntrykk av Obama som den sindige trygge statsmannen, mens McCain er den iltre, oppfarende eldre kandidaten. McCain hjalp selv til med å virke irritabel og oppfarende under debattene.

Meningsmålinger viser at taktikken har båret frukter. Flere amerikanere tror nå at Obama er et tryggere valg som leder, enn John McCain.

Snakker i koder

Noen kaller dette «hundefløyter». I amerikansk politikk betyr det å bruke ord og uttrykk som bare visse grupper gjenkjenner og reagerer på, eller som utløser en slags ubevisst reaksjon gjennom assosiasjoner.

Tradisjonelt er det venstresiden som har anklaget høyresiden for å bruke «hundefløyter» eller kodeord, som de også kaller det. Dette var en favoritt i såkalt «Rovian» politisk strategi, oppkalt etter mesteren selv, Karl Rove.

Poenget er at en politiker kan snakke i tilsynelatende generelle og relativt moderate vendinger uten å virke negativ eller upopulær, mens han samtidig gir signaler til spesielle segmenter av velgermassen.

George W. Bush brukte det til sine ny-evangeliske kristne grupper, ved for eksempel å putte inn bruddstykker av bibelreferanser som var populær blant abortmotstandere.

Bush brukte det også mot McCain i 2000, da de insinuerte at han hadde en svart datter utenom ekteskap.

Sosialist!

John McCain har vært mindre elegant enn sin motstander i sin bruk av «hundefløytene».

Mange har reagert på Sarah Palins ordbruk, og mener hun med overlegg har nøret opp under rasistiske og ekstremistiske tendenser ved å snakke om «real Americans» og «pro-Americans» på sine valgmøter.

Dette er en del av en fortelling som hele tiden har løpt parallelt med John McCains kampanje: de har søkt å fremstille Barack Obama som en fremmed, og stilt spørsmål ved hans patriotisme og hans identitet. McCain har imidlertid ikke vært spesielt begeistret for denne formen for retorikk, og har holdt kampanjeteamet sitt stramt i tømmene.

Men etter hvert som valgdagen nærmer seg har han latt dem bytte ut hundefløytene med trompeter.

Det var ikke noe subtilt i måten Sarah Palin anklaget Obama for å «omgi seg med terrorister». De har heller ikke vært forsiktige med å kalle Obama for en sosialist.

«Obama vil spre rikdommen » roper John McCain indignert på alle sine valgmøter, som om han snakket om å spre syfilis. «Rørleggeren Joe sier han er en sosialist». En konservativ nyhetsanker i Florida siterte tidligere uken Karl Marx i et intervju med Joe Biden, og spurte om «Obama vil gjøre USA til en sosialiststat som Sverige».

Islamsk terrorist!

I et siste push før valget forsøker nå McCain å nå en viktig gruppe velgere med både hundefløyter og trompeter, nemlig jødene i Florida.

McCain har fokusert på Obamas vennskap med Rashid Khalil, som er professor ved Columbia University. Khalil er født i USA, men er av palestinsk opprinnelse og har kritisert Israel i harde ordelag.

Eldre jøder har hele tiden vært skeptiske til Obama, og tvilt på hans holdning til Israel. Mange har dessuten trodd på ryktene om at han er muslim (ti prosent av befolkningen ifølge meningsmålinger i sommer).

Konservative politikere og radiokjendiser passer ofte på å bruke Obamas mellomnavn Hussein. Flere anti-obama TV-annonser viser nå ansiktet til Obama over kart av Midtøsten, og Fox News viser video av blødende israelere og palestinske terrorangrep som forsøksvis skal kobles til Khalil.

Det er altså kraftig lyd i trompetene. Men McCain har bare fire dager å gjøre det på.

CHARLES PLATIAU