Den vakre Aurlandsdalen er en flott naturopplevelse, men de bratte fjellsidene kan også være farlige — både for mennesker og dyr.

Landet i elven

Lørdag var Marit Herheim fra Stavanger på vei gjennom dalen med en venninne og Manchester-terrieren King Carlos.

– Vi møtte en tispe på stien, og King Carlos er veldig glad i tisper. Han ble forstyrret og rykket bakover uten å se seg for. I neste øyeblikk falt han ned et stup, sier Herheim.

Hunden falt mellom 10 og 15 meter ned i dalen, og landet til alt hell i elven. Uhellet skjedde ved Holmen.

– Heldigvis landet han i vannet, og klarte å svømme til land. Der ble han stående helt fast. Han haltet, og vi var redde for at han hadde brukket foten, sier Herheim.

– Ble nummen

Hun kom seg ned til elven et stykke lenger borte, og prøvde å vasse frem til King Carlos i den strie strømmen. Det klarte hun ikke.

– Vannet var altfor kaldt. Jeg ble helt nummen etter kort tid. Og King Carlos stod fast på et lite utspring og kom seg ingen vei, sier hun.

Herheim så ingen annen utvei enn å ringe etter hjelp.

– Vi fikk en telefon fra en dame som var fortvilet fordi hunden hennes hadde falt utfor et stup. Det var ikke noe redningsoppdrag der menneskeliv stod i fare, men vi anmodet likevel Sivilforsvaret om hjelp, sier operasjonsleder Kjetil Avsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Heist opp i ryggsekk

Etter to timer var en redningsgruppe på tre mann fra Sivilforsvaret i Aurland på plass.

– Vi fikk meldingen fra politiet klokken 14.15. Vi kjørte så langt vi kunne opp i dalen, og gikk deretter omtrent en kilometer til fots til stien der hunden hadde falt utfor, sier leder for Sivilforsvaret i Aurland, Ketil Horvei.

– De var helt fantastisk hjelpsomme. En kar fra Voss var klatrekyndig og firte seg ned skrenten med tau og klatresele. Etter litt kamp klarte han å få hunden opp i en ryggsekk og opp til stien igjen, sier Herheim.

Klokken 15.45 var King Carlos trygt tilbake hos matmor. Bortsett fra noen skrubbsår er han uskadd.

– Det var en veldig fin tur frem til uhellet skjedde. Neste gang går jeg uten hund, sier Herheim.

Her blir Manchester-terrieren King Carlos reddet. Hunden stod fast på utspringet - med fjellveggen på den ene siden og elven på den andre.
MARIT HERHEIM (MMS)
Hunden ble puttet i en ryggsekk, og kort tid senere var den oppe på stien igjen.
MARIT HERHEIM (MMS)
Her er King Carlos og matmor Marit Herheim gjenforent.
SIVILFORSVARET
King Carlos er hjemme igjen - uten andre men enn noen skrubbsår.
MARIT HERHEIM (MMS)