Norden har hatt fire kvinnelige regjeringssjefer tidligere. Norge huskes for Gro Harlem Brundtland, men også Finland har hatt to kvinnelige statsministre og Island styrer i dag av Jóhanna Sigurdardóttir.

Når Thorning-Schmidt overtar statsministerposten i Danmark, er Sverige alene igjen i Norden om aldri å ha sluppet en kvinne til som regjeringssjef.

Selv om Danmark på mange områder har vært regnet som et foregangsland innen likestilling, blir både de og de øvrige nordiske land for sinker å regne når det kommer til kvinnelige regjeringssjefer.

Slått av alle kontinenter

Helle Thorning-Schmidt er den 53. i rekken og er ettertrykkelig slått av kvinner på alle kontinenter.

Verdens første kvinnelige regjeringssjef tiltrådte i 1960, da Sirimavo Bandaranaike ble valgt til statsminister i Ceylon, dagens Sri Lanka.Sirimavo fikk status som landsmoder og styrte landet i tre perioder, først fra 1960 til 65, deretter i årene 1970 til 77 og til slutt fra 1994 til sin død i 2000.

Også land som Senegal, Rwanda, Burundi, Mosambik, Bangladesh, Sør-Korea, Haiti, Jamaica, Ukraina, Litauen, Moldova og Kroatia har hatt kvinnelige statsministre, og de fleste nikker gjenkjennende til navn som Indira Gandhi (India), Golda Meir (Israel), Margaret Thatcher (Storbritannia) og Benazir Bhutto (Pakistan).

Selv om danskene havner langt nede på listen over kvinnelige statsministre, topper de en annen liste: Danmark var det første landet som fikk en kvinnelig statsråd, noe som skjedde i 1924 da statsminister Thorvald Stauning ga Nina Bang posten som undervisningsminister.

Fra blått til rødt

- Vi tar den tiden vi trenger, sier Socialdemokraternes leder til danske TV 2 morgenen etter valgdagen.

Thorning-Schmidt vil innkalle Socialistisk Folkeparti (SF) og De Radikale til forhandlinger om et regjeringsgrunnlag fredag.

- Vi skal sette i gang med arbeidet.

Det skal være en dronningrunde fredag, men jeg håper å møte SF og De Radikale, som har sagt at de gjerne vil inn i en ny regjering.

Midt i gleden over å bli Danmarks første kvinnelige statsminister, må Helle Thorning-Scmidt likevel erkjenne at torsdagens valg ble det dårligste Socialdemokraterne har gjort på over 100 år.

 Det var framgangen til De Radikale og Enhedslisten som reddet valgdagen for Thorning-Scmidt og sørget for at regjeringsmakten skifter fra blått til rødt.

Leverte avskjedssøknad

Danmarks avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen har levert sin avskjedssøknad til dronning Margrethe.

Løkke Rasmussen ankom Amalienborg slott i København fredag formiddag for å kunngjøre sin avskjed for dronningen.Løkke Rasmussen og hans borgerlige koalisjonsregjering går av etter at den røde blokken med Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt i spissen vant valget torsdag.

Den borgerlige regjeringen fortsetter imidlertid som forretningsministerium fram til Thorning-Schmidt har sin nye regjering klar.