• Les også om tamilenes demonstrasjon i Bergen tirsdag kveldHelsestasjoner i det tidligere LTTE-kontrollerte området er overveldet av «hundrevis av døde og flere titalls sårede» under regjeringshærens offensiv på den siste landstripen som kontrolleres av Tamiltigrene, opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

— Det er på høy tid at noe blir gjort for å få slutt på blodbadet. Tiden er i ferd med å renne ut, sa Jacques de Maio, som leder ICRCs operasjoner i Sør-Asia.

— Folk havner i kryssild, sykehus og ambulanser treffes av granater, og flere hjelpearbeidere er blitt såret mens de evakuerte sårede, forteller de Maio.

— Når støvet legger seg, kan vi komme til å se talløse ofre og en fryktelig humanitær krise. Sivilbefolkningen må beskyttes og folkeretten respekteres, la han til.

Slik volden er nå, kan ICRC ikke arbeide i området.

Fullt sykehus

Ifølge opplysninger fra bare ett sykehus i de krigsherjede områdene i nord, er minst 178 sivile blitt drept i kamper regionen bare i løpet av januar.

Regjeringen har fastholdt at militæroperasjonen, som har som mål å knuse opprørerne i deres siste bastion i Mullaittivu-distriktet, ikke har kostet sivile livet.

Men dette er langt fra sannheten, ifølge leger i området.

— Det pågår en fryktelig tragedie, sier T. Satyamurthy, direktør for Udaiyaarkaddu-sykehuset i Mullaittivu.

Ifølge dette sykehuset er det registrert 178 drepte så langt i år. Direktøren forteller også at sykehuset bare kjenner antallet drepte som de har førstehåndskunnskap om. Han sier at det ligger mange lik langs veiene.

— Mange er også begravet uten å være registrert her, sier han.

I tillegg er 740 mennesker behandlet for skader ved sykehuset.

T. Satyamurthy kunne ikke si hvem som er ansvarlige for kamphandlingene som har krevd så mange ofre.

LTTE har selv ikke kommentert tapstallene, men den opprørsstøttede internettsiden TamilNet skrev tirsdag at over 300 mennesker er drept, og at flere hundre hadde blødd i hjel det siste døgnet.

Protester

USA har nå sluttet seg til andre lands protester og sier at landet er dypt bekymret for skjebnen til rundt 230.000 internt fordrevne som er havnet i kryssilden.

— Begge sider har et stort ansvar for å sørge for at sivile ikke havner i kryssild, uttalte USAs ambassadør på Sri Lanka, Robert Blake.

I Norge protesterte flere hundre tamiler utenfor Utenriksdepartementet tirsdag, med krav om norsk fordømmelse av regjeringsoffensiven på Sri Lanka.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) opplyste at norske myndigheter i all kontakt med både regjeringen og opprørerne har understreket at partene har en absolutt plikt til å sørge for at sivilbefolkningen ikke lider.

Dette svaret var ikke tamilene helt fornøyd med.

— Vi krevde at Norge kommer med en klar og tydelig fordømmelse av Sri Lankas regjering for krigen, men det de gjør, er bare å fordømme krigshandlingene, uttalte mediekoordinator i Tamil Sangam i Norge, Suthan Ananthan, til NTB.