Hubble-teleskopet viser nye bilder av intens stråling fra ultralyse nyfødte stjerner. Stjernene har dannet en sfærisk boble i en stjernetåke, skriver Space.com. Boblen har en diameter på 25.000 lysår. Astronomene sier bildet bidrar til forståelsen av samspillet mellom gass og stråling i stjerneformerende regioner, hvor massive stjerner påvirker omgivelsene med kraftfulle kosmiske vinder.

De nye Hubble-bildene viser en meget kompakt stjerneformerende region — N83B - i en liten del av galaksen Den store magellanske sky. Galaksen befinner seg i en avstand på 165.000 lysår fra Jorden og kan observeres med det blotte øye fra den sørlige halvkule.

Astronomene sier at stjernene i regionen er unge, massive, ultralyse og i ferd med å bryte ut av den molekylære skyen de er dannet av. Stjernen i sentrum av stjernetåken er 200.000 ganger mer strålesterk enn vår sol.

Hubble-teleskopet tar klarere bilder enn jordbaserte teleskoper fordi det ligger i bane utenfor Jorden og dermed unngår atmosfæriske forstyrrelser. Teleskopet er et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og Nasa.

Bildene kan ses på http://www.stsci.edu/(Origo)