Beslutningen viser hvor uvanlig og alvorlig situasjonen er, mener observatører.

Hu skulle onsdag ha møtt stats— og regjeringssjefer fra de andre landene i G8-gruppen til samtaler om verdensøkonomien i den italienske byen L’Aquila. Men den kinesiske statssjefen meldte avbud på grunn av den spente situasjonen i Xinjiang-regionen.

– Jeg har aldri før opplevd at en kinesisk president avbryter et besøk i utlandet. Det viser at de andre lederne ikke kan ta viktige avgjørelser i hans fravær, han er eneste forbindelse mellom den sivile og den militære statsmakten, sier statsviteren Jean-Pierre Cabestan.

Nye styrker inn

De kinesiske myndighetene sendte onsdag nye sikkerhetsstyrker inn i den urolige byen Urumqi i Xinjiang. De etniske urolighetene i området har kostet minst 156 menneskeliv siden sist helg, mens rundt 1080 er kommet til skade.

Onsdag morgen så situasjonen ut til å ha roet seg noe ned, etter voldsomme sammenstøt mellom muslimske uigurer som utgjør folkeflertallet i nordvest, og han-kineserne som er flertallsfolket i Kina som helhet. Frukt- og brødselgere åpnet sine boder som normalt.

Soldater og folk fra opprørspolitiet marsjerte gjennom gatene mens de ropte slagord som «beskytt folket».

– Vi støtter dem, regjeringen må sørge for at folket har det trygt, sa en ikke navngitt 45 år gammel han-kineser til nyhetsbyrået AFP.

Ville ta hevn

Ifølge politiet brøt den siste uroen ut da han-kinesere ville ta hevn etter rykter om at uigurer hadde voldtatt to kvinner.

– Hvis en urett skal hevnes med annen urett, blir det aldri slutt på volden, skrev den engelskspråklige Beijing-avisen China Daily på lederplass onsdag.

Kinas om lag åtte millioner uigurer, som er muslimer og befolker landets nordvestlige områder, har lenge klaget over tilstrømningen av han-kinesere. Uigurene mener at de blir både kulturelt og politisk undertrykt.

Den langvarige spenningen har nå kokt over i åpen uro, og regjeringen i Beijing er tydeligvis redd for at situasjonen skal komme helt ut av kontroll. Hu Jintaos brå hjemreise fra Italia er et klart bevis for denne frykten, blir det sagt på diplomatisk hold.

Nye protester Flere hundre uigurer bevæpnet med steiner, rør og kjepper demonstrerte i sentrum av Urumqi onsdag morgen.

Protestene fant sted ved en gate som skiller uigurbydelen fra det området av byen der han-kineserne bor.

Uigurene ropte slagord mot politiet, men demonstrasjonene har så langt ikke blitt voldelige.

Øyenvitner kunne onsdag fortelle om hundrevis av lastebiler med bevæpnet politi og soldater i gatene i Urumqi.

En journalist i nyhetsbyrået AFP forteller at sentrum av byen er fullt av sikkerhetsstyrker med automatvåpen med påfestede bajonetter.

– Spent situasjon Militære kjøretøyer var også utplassert langs hovedveien som går fra øst til vest, og det sørlige området av byen der de fleste uigurene bor, er avsperret.

– Stemningen i byen er ekstremt spent. Det er på grunn av uigurene. De har gått for langt og drept mange kinesere, sier en han-kineser, som er grønnsakshandler og oppgir navnet Ma.

– Vi trenger dette sikkerhetsoppbudet om vi skal unngå at flere liv går tapt, legger hun til.

Den 45 år gamle han-kineseren Run er enig.

– Vi støtter dette. Myndighetene må beskytte folket, men de burde kommet før. Det tok dem tre dager å komme seg hit, hvorfor tok det så lang tid, spør han.

Uigurene frykter på sin side at det er mer vold i vente.

– Jeg er redd for det kan bli voldelig igjen. det ligger hat i luften, fremtiden ser ikke bra ut, sier en uigur ved navn Ali.

REUTERS TV
REUTERS
REUTERS TV
XINHUA