Spillet skal auksjoneres bort til inntekt for et barnehjem for krigstraumatiserte barn i Afghanistan.

I Kabul venter kalashnikover, beslaglagte våpen fra Taliban. Og forhåpentligvis et knippe gode afghanske håndverkere, smeder og trearbeidere. Bøndene skal produseres i Norge, små sammenkrøkte tinnmennesker, har Janicke bestemt. Hun har også skaffet seg en bøtte med Nordsjøleire fra Gullfaks C-feltet. Også den skal brukes i sjakkspillet som en del av det rike Norge. Foreløpig har hun ikke konkrete planer for andre brikker enn bøndene, men hun har delt løpet i en kalashnikov i to for å sjekke potensialet. Brettet skal lages av treverket på skjeftene. Nå søker hun afghanske barn i Bergen som kan tenke seg å være med på å gjøre sjakkspillet ferdig i Norge. De som en gang skal spilles sjakk matt på dette brettet skal vite at det ligger storpolitikk bak.

Grusom nytte

Det er ikke første gang Janicke beskjeftiger seg med våpen brukt i en dramatisk situasjon. For to år siden greide utstillingen «Tidspunktert» kunsten å få politiarbeid inn i en kunsthall. Det øyeblikket da tiden stopper opp ble omgjort til nyttegjenstander. Colt-pistolen politimannen Per Stiegler ble skutt med på jobb i Bergen for tjue år siden ble for eksempel til en tung dråpeformet klokke. Janicke hadde laget klesknagger, tv-bord, toalettsete, smykkeskrin og bestikk.

Så ville hun rette blikket utover Norge, og fikk tak i et av verdens verste skytemaskiner, en kalashnikov fra Sierra Leone, avsaget for å passe inn i et barns armer og antakelig var brukt av barnesoldater i den grusomme borgerkrigen. Geværet ble til en uro til å henge over barnesengen. En uro av tro, håp og kjærlighet. Uroen ble auksjonert bort til inntekt for SOS-barnebyer. Hun har også jobbet med Røde Kors. Neste år skal hun i gang med et prosjekt som involverer gatebarn i Brasil. Hun har alt fått tak i et våpen som ble brukt da en gatejente ble drept.

— Det ligger mye politikk bak arbeidet ditt? Du er ikke redd for å estetisere det grusomme?

— Jeg vil selv ikke politisere det jeg gjør. Min hensikt er å vise at det destruktive kan omformes til nytte. Men folk som ser verkene må gjerne reflektere politisk.

Budet kom

— Hvorfor akkurat sjakkspill?

— Sjakk er et analytisk spill. Det ene trekket fører til det neste. Det er som judo, sier hun, som selv har trent judo siden hun var liten.

Før hun dro var hun nødt til å finne støttespillere. En anonym mann som liker det Janicke gjør har gjort det mulig for henne å ta turen. Og for ikke lenge siden kom gladmeldingen: telekommunikasjonsbyrået Chess Communication har lagt inn bud på sjakkspillet: 50.000 kroner står det i nå. Noen høyere?

PÅ VEI: I politikjelleren i Bergen fant Janicke Kim Olsen et gevær som ligner svært mye på de Kalashnikoverne hun skal jobbe med i Kabul,et beslaglagt ombygget militærvåpen.<p/>FOTO: TOR HØVIK