JESPER KONGSTAD

— Det er umenneskelig å tvinge kvinner til å gå kledd slik på gaten, sier Geert Wilders til nederlandske medier. På grunn av sine islamkritiske holdninger har han alltid livvakter og politi rundt seg.

Det nye utspillet vil vekke sinne i kretsen av ekstreme nederlandske muslimer som fra før har plassert Geert Wilders på en dødsliste. Fundamentalister har utlovet en dusør og religiøse belønninger til muslimer som halshugger ham.

Middelaldersymbol

Wilders kaller chadoren for «et symbol fra Middelalderen, som ikke bare er antifeministisk, men som også skaper frykt hos forbipasserende på gaten».

Samtidig påpeker høyrepopulisten at bruken av chador undergraver landets sikkerhetspolitikk, fordi man ikke kan identifisere folk som går kledd slik. Den uavhengige politikeren vil derfor fremsette et lovforslag i det nederlandske parlamentet. Men det er langt fra sikkert at Geert Wilders får støtte til lovforslaget. Han har tidligere lidd nederlag da han foreslo forbud mot at offentlige ansatte bærer tørkle på jobben.

I deler av Belgia eksisterer det allerede et slikt forbud. I fjor innførte Frankrike et forbud mot hodetørkle i offentlige skoler for å markere skillet mellom stat og religion. Flere elever er i ettertid bortvist fordi de har brutt loven. I det muslimskdominerte landet Tyrkia er det også innført tørkleforbud i offentlige bygninger.

Theo van Gogh

Geert Wilders kom for alvor i fokus etter drapet på den nederlandske filminstruktøren Theo van Gogh, som i november i fjor ble skutt åtte ganger og fikk strupen skåret over på åpen gate i Amsterdam av en ekstremistisk islamist.

Geert Wilders ble også truet på livet og levde etterpå i skjul i åtte måneder, og satt frivillig bak lås og slå i fengselet i den tidligere militærleiren Camp Zeits. Men under folkeavstemningen om EUs grunnlov kom han frem fra sitt skjul for å kjempe for et nei. Under massiv politibeskyttelse dro han landet rundt og erobret dagsordenen med fremmedfiendtlige synspunkter i en valgkamp som endte med et nederlandsk nei.

Mange ser på Geert Wilders som arvtakeren etter høyrepopulisten Pim Fortuyn, som ble drept i 2002, og Wilders rider stadig høyt på den bølgen av frykt og mistro til politikerne som preger mange nederlendere etter de to drapene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

EKSTREME NEDERLANDSKE muslimer har plassert Geert Wilders på en dødsliste. Chador-utspillet hans gjør det ikke bedre, og Wilders følges alltid av bodyguards og politi.<p/>ARKIVFOTO: JESPER KONGSTAD