Tolv glattbarberte tyskere og en kvinne angrep i helgen to greske menn og en gresk kvinne på en bensinstasjon i Pankow, en av Berlins tidligere østtyske bydeler.

Skinheadsene brakk den ene grekerens arm, og slo den andre mannen så kraftig i ansiktet at begge måtte på sykehus. De skal også ha skreket rasistiske ting. Ti menn og en kvinne er nå arrestert, i følge Reuters.

17 år siden gjenforeningen

Helgens voldelige angrep er et av flere rasistiske overfall og angrep i det tidligere Øst-Tyskland de siste månedene. For to uker siden ble en afrikansk 41-åring banket opp av en gruppe berusede menn i Magdeburg.

I slutten av august ble også åtte indiske menn angrepet, skadet og jaget gjennom byen Mügeln ved Leipzig. Hele femti tyskere skrek «Ut med utlendingene», mens forbipasserende i den tidligere østtyske byen unnlot å gripe inn.

Onsdag feiret tyskerne 17-årsdagen for gjenforeningen av Tyskland. Men forskjellene mellom øst og vest er fremdeles store; Arbeidsløshet er betraktelig høyere og en del sosiale problemer betraktelig flere i det tidligere Øst-Tyskland, enn i vest. Mange knytter de rasistiske angrepene opp mot dette.

I de siste månedene er rasismen blitt så tydelig at det jødiske sentralrådet i Tyskland advarer mennesker med en annen etnisk bakgrunn å oppsøke enkelte områder i Øst.

— Dette er ikke hysteri, det er bitre fakta, uttalte rådets leder, Stephan Kramer, etter angrepet på de åtte inderne i august.

Også antirasistiske organisasjoner mener enkelte områder kan være farlige, skriver Der Spiegel.

- Gjør ikke nok

Sebastian Edathy, lederen for Bundestagens innenrikskomité, sa tidligere i høst at «personer med mørk hud er mye mer utsatte for å bli angrepet i øst enn i vest».

Etter det massive angrepet i Mügeln i august, krevde indiske myndigheter at Tyskland tar aktive grep for å hindre angrep fra høyreekstreme i fremtiden.

Jødenes sentralråd anklaget den tyske regjeringen for å mangle en nasjonal plan for å slå tilbake høyreradikale bevegelsene. Også tyske politikere kritiserer regjeringen for ikke å gjøre nok.

JENS-ULRICH KOCH