I en kommentar til valget la presidenten mandag vekt på at signalene fra befolkningen må tas på alvor.

Köhler er særlig urolig for høyregruppenes vekst blant unge velgere. Han mener imidlertid at det er ikke er grunn til panikk etter at Det nasjonale demokratiske parti (NPD) fikk 9,2 prosent av stemmene i Sachsen og Tysklands folkeunion (DVU) fikk 6,1 prosent oppslutning i Brandenburg.

Partiene fikk dermed plass i hver sin delstatsforsamling. NDP har ikke hatt slik representasjon på 36 år.

Begge partiene er sterkt innvandringsfiendtlige og har vært knyttet til nynazistiske grupper. Tyske myndigheter har tidligere forsøkt å forby NPD på grunn av partiets høyreradikale holdninger.

Frykter investorflukt

— Det er ingen tvil om at alle er ekstremt bekymret over framgangen til de høyreradikale partiene, sier den tyske regjeringens talsmann, Thomas Steg.

Næringslivet frykter at NPDs sterke oppslutning kan skremme utenlandske investorer fra å gå inn i Sachsen, som kalles Tysklands svar på Silicon Valley og huser både store teknologiske fabrikker og bilindustri.

Men de fleste kommentatorer og valgeksperter er enige om at partiene ikke vil kunne få samme framgang på nasjonalt nivå.

— Disse nynazistene vil aldri mer få en sjanse i Tyskland, mener Sosialdemokratenes partileder, Franz Müntefering.

Får i ulveklær

Også tyske aviser toner ned dramatikken rundt valgresultatet.

— Oppslutningen om NPD og DVU vil skremme mange. Og det er grunnlag for bekymring, men ikke for panikk. I Tyskland har det alltid vært et potensial for høyreekstremister. Men de er og vil forbli uten politisk innflytelse, skriver avisen Der Tagesspiegel.

Avisen Süddeutsche Zeitung sammenligner situasjonen med begynnelsen av nazieraen på 30-tallet, da propagandasjef Joseph Goebbels ba nyvalgte politikere om å oppføre seg som ulver i fåreklær for å styrte demokratiet fra innsiden.

— Men sammenlignet med dem er dagens høyreekstremister får i ulveklær. De har markert seg med inkompetanse som kan ta pusten fra en, skriver avisen.

— Nei, demokratiet er ikke i fare, hevder Handelsblatt, som kommer ut i Düsseldorf. Freie Presse, den største dagsavisen i Sachsen, oppfordrer til ikke å gjøre en mygg til en elefant. Sachsische Zeitung i Dresden slår imidlertid fast at demokratiet i delstaten er skjemmet.

Misfornøyde østtyskere

Både Sachsen og Brandenburg ligger i det tidligere Øst-Tyskland og har hatt høy arbeidsledighet siden gjenforeningen med Vest-Tyskland i 1990. I Sachsen er hele 23 prosent av arbeidsstyrken uten jobb. Det er mer enn dobbelt så mange som i de vestlige delstatene.

Mange østtyskere er misfornøyd med forbundskansler Gerhards Schröders økonomiske reformer, som inneholder kutt i velferdsordninger, også for arbeidsledige. Det er også en utbredt frustrasjon fordi de østlige delstatene nesten 15 år etter gjenforeningen henger etter i velstandsutviklingen. I vest er både lønninger og pensjoner høyere.

Kommunistene frem

Men frustrerte velgere trekkes ikke bare hardt til høyre. Det tidligere østtyske kommunistiske Partiet for demokratisk sosialisme (PDS) vant 28 prosent i Brandenburg og 23 prosent i Sachsen.

Både statsminister Gerhard Schröders sosialdemokratiske parti SPD og kristeligdemokratene CDU mistet oppslutning under søndagens delstatsvalg. SPD ble likevel størst i Brandenburg med 32 prosent av stemmene.

Partiet hadde nesten 40 prosent ved forrige valg. CDU beholdt regjeringsmakten i Sachsen med 42 prosent oppslutning. Det er en tilbakegang fra 57 prosent i 1999.