Peter Kronsted

Et av de mest avgjørende parlamentsvalgene i nyere gresk historie ble en stor seier til det konservative Nea Demokratia (ND) og lederen, Kostas Karamanlis, som med sine 48 år blir landets hittil yngste statsminister.

Kostas Karamanlis' parti fikk 45,5 prosent av stemmene og får dermed 165 av parlamentets 300 seter. ND hadde før valget 125.

Den store taper er sosialistpartiet «Panhellinio Socialistiko Kinima», PASOK, med lederen, tidligere utenriksminister George Papandreou i spissen.

PASOK fikk 40,6 prosent av stemmene, og må ta til takke med 117, mot 158 plasser ved valget i 2000,

Et av Europas mest seiglivete kommunistpartier, KKE, gikk frem med ett mandag til 12.

Venstrekoalisjonen «Synaspismos» var søndag kveld dømt ute, men nådde i løpet av mandagen over sperregrensen på tre prosent, og får dermed de siste seks ledige plasser. Det sterkt nasjonale og fremmedfiendtlige LAOS kom ikke inn.

Hellas' president Kostis Stefanopoulos bad i går Kostas Karamanlis om raskt å danne ny regjering da statsminister Kostas Simitis (PASOK) hadde meddelt regjeringens avgang. Karamanlis ventes i dag å offentliggjøre navnene på de nye ministrene.

ND, som ble grunnlagt av navnefellen, onkelen Konstantinos Karamanlis i 1974, har lovet at få mer fart på økonomien ved høyere grad av private investeringer, få ryddet opp i tung offentlig administrasjon der PASOKs folk er rikt representert, bedre utdanningene, heve pensjoner og få stoppet en stigende arbeidsledighet som nærmer seg 10 prosent. Han vil også ha færre skatter og i det hele tatt en mer liberal politikk.

Store temaer som gjenforening på Kypros og et velfungerende OL i august, har ikke vært sentrale emner i valgkampen, da begge partier anser dem som internasjonale prestisjeprosjekter.

— Vi tar fatt i morgen, lovet Kostas Karamanlis i går. Da hadde han allerede møtt Gianna Angelopoulos-Daskalaki, som leder OL-prosjektet, for å se på Det olympiske regnestykket. Hellas har en av Europas høyeste vekstrater, men det skyldes bl.a. EU-tilskudd i forbindelse med OL-prosjekter, har Karamanlis sagt i valgkampen.

— Vi vil gjøre alt for å gjøre OL til det beste og mest sikre. Det er en god mulighet for å vise verden et moderne Hellas, sa Karamanlis.

Børsen reagerte på valgresultatet med å nå sitt høyeste nivå på to år. Investorene mener tydeligvis at Karmanlis har fått et sterkt mandat for å gjennomføre økonomiske reformer.

— Valget garanterer en stabil regjering de neste fire årene, uttalte børsanalytiker Elias Lazaris ved Artion Securities.

De konservative regnes som mer businessvennlige enn sosialistene, og har planer om økt privatisering og deregulering.