Det danske valget endte med et klart borgerlig flertall, og statsminister Poul Nyrup Rasmussen erkjente valgnederlaget rett før midnatt. Da var det klart at hans regjering bestående av Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre hadde gått på et knusende valgnederlag.

Venstre-leder Anders Fogh Rasmussen ble tidlig på valgkvelden utpekt som Danmarks kommende statsminister, etter at resultatene viste at partiet hadde gjort sitt beste valg siden 1920-tallet.

Da Fogh Rasmussen kom til sitt eget parti valgvake ved 23-tiden ville jubelen ingen ende ta, og seierherren lovet både partifellene og velgerne at han nå vil gjøre sitt for å innfri løftene han kom med i valgkampen.

Danmarks kommende statsminister er 48 år og er utdannet økonom, og har lenge vært en av landets mest populære politikere.

Planen om å danne en bredt sammensatt borgerlig koalisjonsregjering, må han imidlertid revurdere.

Før valget sa Venstre-lederen at han var innstilt på å danne en firkløverregjering bestående av sitt eget parti, de Konservative, Centrums-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti.

Centrums-Demokraterne gikk imidlertid på et gedigent nederlag, havnet under sperregrensen og røk dermed ut av Folketinget.

(NTB)

TAPEREN: Sosialdemokratenes Poul Nyrup Rasmussen.