«Strålingen er ti millioner ganger høyere», lød overskriftene i flere nettaviser i Europa søndag morgen, men eksperter stilte seg tvilende til dette, skriver aftenposten.no.

Meldingen om de høye stråleverdiene fra jod-134 kom fra eieren av kraftverket, Tokyo electric power company (TEPCO). Arbeiderne ble straks evakuert fra den aktuelle reaktoren.

Noen timer senere dementerte ledelsen ved det rammede kraftverket meldingene.

— Tallet var er ikke troverdig. Vi er veldig lei oss, sa talsmann Takashi Kurita i TEPCO til nyhetsbyrået AP.

Årsaken til feilen skal ha vært at arbeiderne som målte de enorme verdiene, i vann under reaktor 2, trakk seg ut fra det farlige området før de rakk å gjennomføre en kontrollmåling.

Håpløs måleenhet

Målingene ble gjennomført i måleenheten becquerel.

— Becquerel er en håpløs måleenhet, når det gjelder visse stoffer man må opp i en million becquerel før det betyr noe, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern.

Han mener likevel at situasjonen ved atomkraftverket er svært alvorlig, selv om faren for nye, store utslipp trolig er over.

— Man vet ikke hvordan tilstanden er inne i reaktorene, og er ikke i stand til å si om det vil kunne skje en ny reaksjon, men ikke under noen omstendigheter vil et medføre en spredning som er særlig større enn selve anlegget.

- Hvorfor ikke?

— Det er for lite energi som utvikles i reaksjonene som skjer nå. Det har med tiden å gjøre. Brenselet som er der, har mistet piffen, forklarer Reistad.

Han nevner som eksempel reaktor 3, som hadde kunnet produsere syv prosent av 2.000 megawatt (140 megawatt), da den katastrofale utviklingen startet for over to uker siden.

— Nå er den i hvert fall under 0,1 prosent, under 2 megawatt.

Fortsatt høy radioaktivitet

TEPCO melder søndag kveld japansk tid at selv om de oppgitte tallene var feil, er det likevel høy radioakvititet på stedet.

Radioaktiviteten i vannet er tidligere målt til 1.000 millisieverts pr. time, skriver det japansje nyhetsnettstedet nhk world.