Ifølge eksperter fra Greenpeace er det oppdaget sterk stråling i nærheten av landsbyen Tsushima og i avlinger i utkanten av byen Minamisoma.

Tsushima ligger 30 kilometer fra Fukushima og utenfor sonen som er evakuert på grunn av de radioaktive lekkasjene.

— Denne situasjonen er meget bekymringsfull, og våre målinger viser at myndighetene ikke forteller hele historien, sier Jan van de Putte, leder for ett av Greenpeace-teamene.

Han mener at japanske myndigheter burde gjøre mer for å beskytte sivilbefolkningen ved blant annet å vurdere om evakueringssonen bør utvides.

Et annet Greenpeace-team har testet spinat og andre grønnsaker i hagene til innbyggere i byen Minamisoma. Testene skal ha avslørt radioaktive verdier langt over de offisielle grensene for hva som regnes som trygt.

Likevel forteller innbyggere at de ikke har fått beskjed om å være forsiktige.

— Dårlig informasjon

Byens ordfører er frustrert over det han mener er mangel på troverdig informasjon og klare råd fra TEPCO, selskapet som eier atomkraftverket.

— TEPCO er uansvarlig. Det ble helt klart da det gikk elleve dager etter ulykken før de snakket med oss. Regjeringen har heller ikke gitt oss noen som helst rapporter som vi kan forstå, sier ordfører Katsunobu Sakurai.

Samtidig fortsetter problemene ved kraftverket Fukushima Daiichi. Onsdag klarte arbeidere å tette hullet som har ført til at svært radioaktivt vann har fosset rett ut i sjøen. Men så fort ett problem var løst, dukket det opp et annet. Nå er det frykt for en ny eksplosjon i en av anleggets seks reaktorer.

Ifølge TEPCO kan det bli nødvendig å sprøyte nitrogengass inn i beholderen rundt reaktor nummer 1.

— Vi vurderer å sprøyte inn nitrogen fordi hydrogengass kan ha hopet seg opp i beholderen, sier en tjenestemann i TEPCO.

Hydrogengass kan forårsake en eksplosjon i beholderen dersom det reagerer med oksygen. Nitrogen skal forhindre en slik reaksjon.

Fiskeforbud

Hullet som det tidligere har rent radioaktivt vann ut av, var forbundet med reaktor nummer 2, en av flere som har fått problemer etter at kjøleanlegget brøt sammen som følge av jordskjelvet og tsunamien 11. mars.

Funn av radioaktiv fisk har ført til at Japan nå for første gang har iverksatt tiltak for å hindre at sjømat blir forgiftet. Det er nå forbudt å fiske nærmere enn 20 kilometer fra atomkraftverket, og regjeringen har lovet erstatninger til fiskere som er rammet.

I løpet av de siste ukene har radioaktive stoffer forgiftet både luft, drikkevann og jordbruksprodukter i kraftverkets nærområder.

Titusener av mennesker er evakuert. Atomtrusselen fortsetter å ta oppmerksomheten bort fra de over 12.000 omkomne og over 15.000 som er savnet etter naturkatastrofen.

Erstatning

Onsdag meldte japansk fjernsyn at familier som bor i nærheten av kraftverket, kommer til å få cirka 64.000 kroner i erstatning. Pengene skal utbetales raskt og bidra til å gjøre livet noe lettere for de evakuerte. Myndighetene understreker at erstatningen kun er midlertidig.

Også Japans turistindustri er hardt rammet av katastrofen. I mars i fjor ankom i gjennomsnitt 15.500 personer Japan hver eneste dag. Nå er det tilsvarende tallet litt over 5000.

Tidligere hadde det offisielle japanske turistbyrået en intensjon om å sette ny rekord i antall turister i løpet av 2011. Nå erkjenner byrået at dette blir særdeles vanskelig. (©NTB)