— Jeg har ikke regnet ut hvor mange penger som går til hundene i løpet av et år, og det er kanskje like greit, sier hundeeier Torill Hartwig.

Tispen Luna ser ikke ut til å synes at veterinærbesøket er det minste greit, når hun får den ene sprøyten etter den andre. Samtidig svinser fosterbror Smirre rundt og puster og peser, mens han venter på tur. Syvåringen har fått tannstein, og den må fjernes. Da må det bedøvelse til, men det får bli til en annen gang. Vaksinene slipper han imidlertid ikke unna.

For enhver pris?

Veterinær Eva Heldal Monsen ved Dyreklinikken på Stend uttalte til NRK Hordaland i går at dyre medisiner gjør at mange velger å avlive kjæledyrene fremfor å behandle dem. Men det er ikke bare syke dyr som kommer inn for å avlives.

— Sommeren er høysesong for dyreklinikkene. Jeg synes det har vært spesielt mange som har ønsket å avlive kjæledyrene sine denne sommeren, sier veterinær Janniche Jæger ved Dyreklinikken Bergen Vest AS.

Er det et friskt dyr eieren ønsker å avlive, prøver klinikken å få det omplassert.

— Hvor mye som gjøres med syke eller skadde dyr avhenger av eieren. Det kan kreve mye tid og penger å ha et kjæledyr, og ikke alle ønsker å betale store summer for å behandle sykdom og skader. Det er likevel enkelte som bruker rundt 30.000-40.000 kroner i året ý mens noen få som bruker opp mot 100.000 kroner årlig, forteller Jæger.

For sikkerhets skyld

De fleste som kommer til henne har forsikring mot skader og sykdom, mens mer rutinemessige kontroller og vaksiner må eier betale selv.

Jæger påpeker at et kjæledyr ikke bare er en utgiftspost i budsjettet, men ofte kan være positivt for eierens helse, enten det er gjennom mosjon eller på andre måter.

— Vi får en del henvendelser om hvor mye det koster å ha katt eller hund. Folk har generelt sett blitt flinkere til å ta vare på dyrene sine, forteller hun.

Hundeeier Torill Hartwig var kun inne for å vaksinere og kontrollere sine to hunder, Luna og Smirre. Hundene brukes til småviltjakt, og må være klare før jakten starter 10. september.

Hartwig har tegnet forsikring for begge, men den dekker som sagt bare skader og sykdom.

— Så mye som vi bruker hundene, tør jeg ikke annet enn å forsikre dem.

Men ikke alltid

Den tre år gamle tispen Luna skal snart ha løpetid, og det passer dårlig å få den midt i jakten. Nå håper Hartwig at veterinæren enten kan fremskynde eller utsette den. Og hun spør ikke om prisen før hun kommer inn med hundene.

Den ett år gamle katten Pippi er det derimot ikke tegnet forsikring for. Og hun har allerede vist seg å være dyr i drift. Første gangen hun var på besøk hos veterinær Janniche Jæger, hadde hun brukket en forfot etter et ublidt møte med en blomsterpotte. Denne gangen har Pippi trolig vært i kamp med en annen katt, og har spor etter bitt på venstre bakfot. En antibiotikasprøyte senere er hun og eier Espen Husby på vei ut i friheten igjen, 500 kroner fattigere.

Men det er katten verdt.

DU ER DYR! – Men du får nok leve litt til ja, sa Espen Husby til katten Pippi. Men han regner ikke med å gjøre det til en vane å gå til dyrlegen to ganger i halvåret. Uten forsikring blir det fort dyrt.<p/>FOTO: KNUT STRAND