KLAUS JUSTSEN PIERRE COLLIGNON OG NTB

Han gjorde det likevel klart at han ikke formelt trekker seg ut av nominasjonskampen selv om han avslutter kampanjen.

Dermed vil hans tilhengere fortsatt ha muligheten for å stemme på ham i de gjenværende primærvalgene, og delegatene han hittil har samlet, vil kunne fremføre hans mer radikale synspunkter på nominasjonsmøtet til sommeren.

Han gjorde det helt klart at den fremste prioriteten til høsten blir å slå George W. Bush. Han vil ikke stille som uavhengig kandidat, og han ber alle om å stemme på den som blir demokratenes kandidat mot Bush.

Dermed er demokratenes interne oppgjør redusert til en tvekamp. Med resultatet i Wisconsin natt til i går fikk John Edwards overraskende suksess — 35 prosent mot Kerrys 40.

Da John Kerry skulle kommentere den knappe seieren i går, fikk stemmen en skarp klang, eller kanskje var det bare skuffelse som slo igjennom. Kerry og en rekke av de demokratiske lederne hadde håpet at man nå kunne erklære kappløpet for avsluttet. Nå må de utsette festen og akseptere at konkurransen fortsetter minst et par uker til.

Med sine 16 seire mot en enkelt til Edwards er Kerry fortsatt storfavoritt. Han har også de største økonomiske ressursene, og i dag vil amerikanske LO, AFL-CIO, stille seg bak ham.

Også europeerne trykker Kerry til sitt bryst. Og det er ikke bare fordi europeere ofte foretrekker demokratiske kandidater. Kerry har nemlig gjort det til en merkesak å kritisere George W. Bush for å skade forholdet til de europeiske allierte, og derfor regner tyskere og franskmenn med at en president Kerry ville gjøre slutt på kaldkrigstilstandene som har hersket over Atlanterhavet siden debatten om krigen i Irak.

De fleste politiske ledere i Europa holder sine personlige preferanser for seg selv - vel vitende at George W. Bush kan få en periode til. Men Tysklands tidligere president, Richard von Weizsäcker, sier rett ut at Kerry vil bety et fremskritt for de transatlantiske relasjoner.

— Kerry ønsker å rådføre seg med Amerikas allierte fremfor å skremme dem. Han føler noe for miljøvern og samarbeid med FN, skrev von Weizsäcker nylig i en kronikk.

John Kerry har ikke bare de rette holdningene. Stilen hans er også en ønskedrøm for de europeerne som har hatt problemer med å svelge Bushs Texas-manerer. USAs nåværende president blir ofte latterliggjort i Europa og fremstilt som en cowboy som ikke engang leser aviser før han beslutter å starte kriger. Til gjengjeld beskrives Kerry som en intellektuell med nære bånd til Europa.