Det skriver Ekstra Bladet lørdag.

Partiets høyreradikale holdninger har ført til at ingen svenske hoteller har latt Sverigedemokraterna avvikle sitt årsmøte hos seg.

Hotel Hvide Hus’ fungerende direktør Martin Dyrholm mener situasjonen er helt ekstraordinær. Han begrunner avvisningen med at overnattingsstedet ikke ville vært i stand til å garantere personalets og øvrige gjesters sikkerhet dersom Sverigedemokraterna var blitt ønsket velkommen.

Partiets høyreradikale holdninger har ført til at ingen svenske hoteller har latt Sverigedemokraterna avvikle sitt årsmøte hos seg, av frykt for demonstrasjoner og bombetrusler. Derfor søkte partiet seg til Danmark og bestilte rom og møtelokaler i hotellet i Køge.

– Tragisk. Nå har vi ingen andre alternativer enn å utsette årsmøtet, sier Sverigedemokraternas partisekretær Björn Söder.

– Kontraktbrudd

Partisekretæren karakteriserer hotellets beslutning som et kontraktbrudd. Partiet har allerede betalt for rom og møtelokaler under det planlagte årsmøtet og vurderer å reise erstatningskrav mot den danske hotellkjeden.

– Å skylde på at en ikke kan garantere ro og orden holder ikke. Ro og orden er politiets ansvar. Dessuten handler det ikke bare om et utsatt møte, men også om mange penger. Våre delegater har allerede kjøpt fly— og togbilletter, sier Söder.

Hvor partiet skal arrangere sitt årsmøte, er dermed fortsatt et åpent spørsmål.

– Vi er jo tydeligvis satt på porten overalt. Vi må kanskje leie en åker og holde møtet som en teltleir, sier han.

Valgframgang

Det innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna gjorde i fjor høst et mye bedre valg enn ventet og fikk nesten 3 prosent av stemmene. Det holdt ikke til en plass i Riksdagen, men det kvalifiserte til flere hundre tusen kroner i statsstøtte.

Dessuten resulterte valgframgangen i at partiet ble representert i rundt halvparten av Sveriges 290 kommunestyrer.

På ferske meningsmålinger har Sverigedemokraterna fått en oppslutning på over 4 prosent, som er sperregrensen for å komme inn i Riksdagen. En slik oppslutning ville gitt partiet 16 representanter i nasjonalforsamlingen.