Det var tre nordmenn om bord i det savnede Air France-flyet, opplyser UD. De tre norske mennene skal være 35, 37 og 58 år gamle.

— To av de savnede er fra Hordaland, mens den tredje er fra Oslo, sier Kai Roger Bakken, vaktleder på Kripos til bt.no.

I tillegg til de to er også en tredje mann fra Hordaland savnet. Han har utenlandsk statsborgerskap, men er født og oppvokst på Askøy.

På grunn av statsborgerskapet er han i utgangspunktet ikke regnet med blant de norske savnede.

— Foreløpig bistår ikke vi mer i denne saken, men jeg regner med at vi blir involvert når det blir snakk om identifisering av de omkomne, sier Bakken.

Får krisehjelp

De pårørende er varslet.

— Vi har vært i kontakt med familiene og orientert om at familiemedlemmet deres står på savnetlisten, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt.

Politiet i Hordaland har i kveld formidlet livskrisehjelp i form av legevakt og prest. Politiet vil ikke opplyse om hvor i Hordaland mennene kommer fra.

– Familiene må få varsle sine i kveld, sier Myrtvedt.

Det lokale politiet arbeider på anmodning fra Kripos og UD.

– Ønsker familiene hjelp fra vår side, vil vi bidra til å opprette kontakt og hjelpe dem i systemet, sier Myrtvedt om politiets rolle videre i saken.

- Den tyngste beskjeden

Prost i Fana Per Barsnes bekrefter at beredskapstjenesten i hans prosti har bistått pårørende etter flyulykken.

— En prest har vært sammen med familien etter deres eget ønske. Vedkommende har bidratt som støttespiller og samtalepartner, sier Barsnes.

— Dette er den tyngste beskjeden noen kan få. Her handler det bare om å være sammen i hjelpeløsheten, legger han til.

**Les også:

– Flest brasilianere om bord**

Tre ansatte i StatoilHydro

Tre av passasjerene ombord i flyet var ansatte hos StatoilHydro. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad.

— Våre organisasjoner i Brasil har jobbet med dette en stund. Det var også mange i Norge som visste at disse personene var på vei med dette flyet. Nå i ettermiddag fikk vi desverre bekreftet fra offisielt hold at våre ansatte er blant de savnede, sier Aanestad.

En av de ansatte er norsk statsborger, mens de to siste er brasilianske statsborgere.

— Vi gjør alt som står i vår makt for å støtte og hjelpe de pårørende, sier Aanestad.

Truffet av lyn

Flyet kom fra Rio de Janeiro og var på vei til Paris hvor det skulle landet klokken 11.15. Ifølge Air France er det ingen tvil om at flyet har styrtet.

Flyet ble trolig truffet av lyn i en kraftig storm før det forsvant fra radaren.

– Nå ville flyet ha gått tom for drivstoff, så dessverre må vi se for oss det mest tragiske scenarioet, sa Frankrikes energi- og miljøminister Jean-Louis Borloo mandag ettermiddag.

Les også: - Flystyrt skyldes sjelden lynnedslag

Har kontakt med flyselskapet

Franske myndigheter har bekreftet at tre norske statsborgere står på passasjerlisten for Air France-flyet som har forulykket, skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Norske myndigheter har jobbet på spreng for å kartlegge om det var nordmenn ombord. Det samme har Europeiske reiseforsikring og den norske sjømannskirken i Brasil.

— Vi samarbeider med sjømannskirken for å finne omfanget av katastrofen, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske til Aftenposten.no.

Utenriksdepartementet bekrefter at det er kommet bekymringsmeldinger på nordmenn som kan ha vært med på flyet.

— Jeg kan ikke si noe om hvem som har meldt i fra og hvor mange de er, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD.

Både ambassaden i Paris og Brasil jobber nå med å få klarhet i hvem som har vært på flyet.

— Vi har kontakt med flyselskapet, men har så langt ikke fått noen indikasjoner på når vi kan få ut passasjerlister, sier Jahnsen.

Presidenten traff pårørende

Sjansene er små for at noen har overlevd den antatte flystyrten i Atlanterhavet, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

– Dette er en katastrofe Air France aldri har opplevd maken til, sa den franske presidenten mandag kveld etter å ha møtt noen av de pårørende.

– Jeg traff en mor som mistet sønnen, en forlovede som mistet sin fremtidige ektemann. Jeg fortalte dem sannheten, fremholdt han ifølge AP.

Avviser kapring

Jean-Louis Borloo avviser at flyet kan ha blitt kapret, og sier det trolig er blitt utsatt for en ulykke.

Flyselskapet Air France opplyser at flygerne fortalte om en kortslutning etter at de opplevde kraftig turbulens natt til mandag.

– Vi står trolig overfor en luftfartskatastrofe, sier Air Frances toppsjef Pierre-Henri Gourgeon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BOB EDME

— EN KATASTROFE: Talsmann for Air France, Pierre Henri Gourgeon informerer pressen. Foto: Reuters Mistet kontakten

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har beordret full mobilisering og bedt alle berørte statsinstitusjoner og departementer bidra til letingen etter flyet og å «sette søkelyset på årsaken til at det forsvant».

Franske flygeledere har fortalt at de mistet kontakten med flyet ved 8-tiden, vel tre timer før det skulle ha landet på flyplassen Charles de Gaulle. Imidlertid sier en brasiliansk regjeringskilde at kontakten ble brutt allerede ved 1.30-tiden på natten norsk tid.

FORSVANT: Flyet kom fra Rio de Janeiro og var på vei til Paris. Leter

Det var 216 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord på flygingen AF 447. Passasjerlistene er foreløpig ikke frigitt.

Generalkonsul Anne Vibeke Lilloe har fått flere bekymringsmeldinger fra norske pårørende.

— Dette er en veldig vanlig flyrute for nordmenn som bor i Rio de Janeiro, sier hun.

Flyet av typen Airbus A330 tok av fra en flyplass i Rio de Janeiro søndag klokken 19 lokal tid. Det brasilianske luftforsvaret sier de har satt i gang leting etter flyet i nærheten av øygruppen Fernando de Noronha.

Franske luftfartsmyndigheter har opprettet et krisesenter på Charles de Gaulles-flyplassen. En statssekretær i transportdepartementet skal besøke senteret senere mandag.

GONZALO FUENTES
HO