GURO ISTAD

Kommende helg blir det forhåpentligvis litt mer spretne kaniner å se. Da er det nemlig landsutstilling for kaniner og NM i kaninhopping i Turnhallen i Bergen. Hit ventes 1370 kaniner som skal eksteriørbedømmes, i alt rundt 40 raser.

— Avlslaget er ganske nøyaktig 100 år i år, forteller Tore Landmark i Bergen og Omland Kaninalslag, som sammen med Norges Kaninhoppforening arrangerer kaninhappeningen.

— Utstillingen er et ledd i vår 100-årsmarkering. Da Norge ble fri fra svenskene fyrte bergenserne i gang med kaniner, ler Landmark.

I Turnhallen dukker alt fra belgiske kjemper til løvehoder og små hermeliner opp. 61 ekvipasjer (kanin og kaninfører) skal være med i hoppekonkurransen. 32 av disse skal også delta i eksteriørbedømmelsen.

Limbo for mannebeinet

Josefine skal verken hoppe eller bedømmes i hopp - og det kan 2 ½-åringen være glad for. Ikke er hun av fin rase...

— Hun her? Hun er ekte gatemiks, røper matmor Anette Floen og ler.

... og ikke er hun særlig spretten:

— Kom an igjen, Josse. Vær nå littegrann grei med oss, ber matmor den sta kaninfrøknen og gir henne et dytt i baken.

Men Josefine bare snuser på hinderet, plasserer forlabbene på planken, og dermed klapper hele greien sammen. Og Josefine kan spasere gjennom.

— Hun har aldri vært på stevne før, men vi har øvd litt hjemme i hagen, forteller Floen. Fredag skal Josefine få kursing av kaniner og kanineiere som kan dette med hopping litt bedre. I hvert fall kanskje.

— Det er mulig vi tar med oss en annen kanin - som er litt yngre, opplyser Floen. Hun og datteren Anette har nemlig åtte kaniner å ta av.

— Men noe må da Josefine være god til?

— Spise og sjekke mannfolk, mener Floen.

Jaha. Så kanskje det nytter å sette en premiert kanin, Liten Sølv, på andre siden av hinderet?

— Du er nå alltid så brunstig og klar for et mannfolk, frister Floen.

Skarve ti centimeter skiller frøken Josefine fra mannebeinet. Kaninen snuser og undrer på om hun kan komme seg under hinderet. Limbo er tydeligvis mer fristende enn å bruke bakbena til fraspark. Men til slutt kommer hun seg da over planken noen ganger, om enn ikke så elegant. I hvert fall ikke elegant nok til å imponere et premiert mannfolk. Liten Sølv gløtter nesten ikke på frøknen som har landet foran ham.

Spiser kun venner

Men hva er det som får både kvinner og menn til å gå mann av huse for å få kaninene sine bedømt etter utseende og hoppeferdigheter?

— Kaniner er ålreite dyr, hevder Tore Landmark og Johnny Kirkebirkeland.

— Hva er det dere bruker disse dyrene til?

— Det er best å ikke si det høyt, humrer mannfolkene, men så sier de det likevel:

— Utstilling, hopping og kjøttproduksjon.

— Det er jo et fint kosedyr for barn, supplerer Floen.

— Dere spiser kaninene, rett og slett?

— Ja! Sier Landmark og Kirkebirkeland i kor med alvorlig mine. Men legger straks leende til:

— Her spiser vi bare våre venner.

— Det er bedre å spise et dyr som vi vet har hatt et godt liv, argumenterer Floen. Men datteren Helene (9) er ikke helt enig.

— Hva synes du om at de spiser kaniner?

Helene rister forsiktig på hodet. Hun synes så visst ikke kaninstek er noe særlig til middagsmat, nei.

Hopper for fôr

Så slipper de unna mer snakk om den saken, for plutselig hopper Josefine. Over 20 centimeter! Akkurat mens både fotograf og andre var opptatt med andre ting.

— Ondskapsfulle kanin, mumler fotografen.

— Men altså; Denne kanininteressen er jo temmelig sær. Hvor mange kaniner har dere egentlig hver?

— Akkurat nå har jeg bare 15 stykker. Vanligvis har jeg rundt 50-60, forteller Kirkebirkeland.

Ups. Betyr det at kaninstek har vært hyppig middagsmat i det siste, mon tro?

— Nå har jeg bare de jeg har bestemt meg for å satse videre på.

— Men resten?

— De har jeg spist, innrømmer Kirkebirkeland.

Vel, mat må en ha. Det må Josefine også. Matmor Floen kommer plutselig på at hun har kaninfór i bilen. Og dermed hopper Josefine...

PREMIERT: Liten Sølv måtte til for å få Josefine til å hoppe, men til tross for hva navnet kanskje skulle tilsi, er han ingen evig toer. - Han har en tendens til å vinne på hjemmebane, hevder Tore Landmark i Bergen og Omland Kaninalslag. <br/>Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN
HOPP, JOSEFINE: Denne helgen arrangerer Bergen og Omland Kaninalslag i samarbeid med Norges Kaninhoppforening utstilling og NM i hopp for kaniner Når den premierte skjønnheten Liten Sølv blir plassert på andre siden av hinderet blir det straks litt mer liv i Josefine. Mat og mannfolk er nemlig favoritthobbyene, ifølge matmor Anette Floen og datteren Helene (9).
MANNEBEIN: Helene Floen (9) sin kanin, Josefine (2 ½), er ikke blant vinnerkandidatene, og gjorde heller ikke store innsatsen for å imponere BTs lesere. Til tross for hjelpende dytt fra kaninalslagets Tore Landmark, syntes kaninfrøkenen limbo under planken var en bedre idé.