GORM K. GAARE (foto)

— Bare vent! På en eller annen måte blir vi verdensmestere! sier Henryk Juskowiak. Mener han på fotballbanen, eller sikter han til den fryktede «tredje omgang» - oppgjørene med andre fans på gaten etterpå? Det blir hengende i luften. Han gnir den knyttede, høyre neven med venstre hånd og ler høyt.

Hodet er glattbarbert, nevene store, i begge øreflippene dingler ringer. Han drikker øl. Mye øl.

På kneipedisken står to tyske flagg, på veggen henger gamle fotballvimpler, klubbemblem, kampprogram, en fotballtrøye - og et fotografi tatt på gaten utenfor. Det ser ganske nytt ut, og viser grønne politibusser og politifolk som har omringet lokalet. Fankneipen Berliner Fussball Café i Øst-Berlin har hatt uniformert besøk flere ganger de siste årene.

Tysklands verste

Ingen tysk by har flere hooligans enn Berlin. Og ingen klubb i Berlin har flere enn BFC Dynamo i Hoenschönhausen, en gang DDRs beste klubb. Ti år på rad var de nasjonal mester, fra 1979 til 1988. BFC Dynamo var Stasis offisielle fotballag, Stasi-sjef Erich Mielke var deres høye beskytter.

Med murens fall deiset de nedover i divisjonene, for noen år siden gikk klubben konkurs, i dag strever de på med amatørspillere i 4. divisjon.

Det eneste BFC Dynamo har igjen fra storhetstiden, er en knallhard kjerne av fans med et ualminnelig stygt rykte. Ca. 200 av dem har det tyske politiet plassert i «Kategori C» i sitt hooligan-register - de som er virkelig farlige, på jakt etter bråk og slagsmål. 400 til står i «Kategori B» - tilbøyelige til å bruke vold.

Enorme ressurser blir lagt ned for å hindre fotballpøbler fra Tyskland, Nederland, England eller noen av de andre deltakerlandene i å ødelegge mesterskapet. Politiet husker altfor godt bildene fra VM i 1998, da 50 tyske bråkmakere slo den franske politimannen Daniel Nivel halvt i hjel med et veiskilt. Offeret sliter fortsatt med hodeskadene han fikk.

En av tyskerne som ble dømt for det brutale overfallet var BFC Dynamo-fan.

Henryk Juskowiak blir stram i masken når vi spør om også han var på VM i Frankrike.

— Hva er det du prøver på? Sikter du til han politimannen? Nivel? Det er bare en ting å si: Han stilte seg opp. Han provoserte. Det var hans egen feil, sier Juskowiak. Han snur seg på krakken og bestiller mer øl. Flere spørsmål om dette, og samtalen er over.

Slo inn strupehode

Brevet fra politiet fikk Juskowiak for noen uker siden. Han får ikke slippe inn på noe stadion eller andre VM-arrangement.

— De fleste her har stadionforbud. Vi er hooligans, de er redde oss, forklarer 48-åringen og peker ut i lokalet. 20-25 gjester er samlet for å se Polen bli slått av Ecuador. De fleste er menn, mange glattbarbert. Den unge mannen ved siden av oss har en T-skjorte med et solkors og påskriften «Use your brain - see the truth». Den kraftige venstrearmen har et stort arr med ferske sting. Kneipen er kjent for å ha mange høyreekstreme gjester.

Henryk har selv sittet inne. Han slo inn strupehodet på en politimann etter en fotballkamp. Han var 17 år gammel. Det ble to og et halvt år på tukthus.

— Han gikk rett i bakken. Bums. Ingen luft. Han var offiser. Derfor fikk jeg ekstra lang straff, sier 48-åringen.

Som Stasi-lag var BFC Dynamo og deres tilhengere foraktet av mange østtyskere. Fordi de stelte i stand så mye bråk, var fansen også på kant med statsmakten.

— Alle hatet oss. Det var bra, sier Juskowiak. I 40 år har han dyrket BFC Dynamo, og det har han tenkt å fortsette med resten av livet.

  • Det er vi som styrer denne klubben. Vi elsker den, uansett hvilken divisjon, uansett hva ledelsen gjør.

Hells Angels

De fleste av de snaut 7000 tilskuerne som møter frem på hjemmekampene er fredelige folk, og klubbledelsen har prøvd å rydde opp: Stenge ute voldsmenn og nynazister som fører skam over klubben og skremmer vekk alle sponsorer. De har også prøvd å kjøpe tilbake rettighetene til det offisielle klubbemblemet, som ble solgt i kaoset etter at muren falt. I dag eies det av Hells Angels-folk i den harde fankjernen.

— De kan gjøre hva de vil, de vil aldri lykkes. Klubben er vår, sier Juskowiak.

Det er i de lavere divisjonene i det tidligere DDR at problemet med fotballvold er størst i Tyskland. I de høyere ligaene har både politi og klubber brukt mye penger på å komme bråkmakerne til livs, med sikkerhetstiltak og fanprosjekter. For de dårligere og fattigere lagene mangler pengene. I eks-DDR går arbeidsledighet, sosiale problemer og gammelt fiendskap mellom klubbene sammen i en eksplosiv blanding.

Under det siste lokalderbyet mot erkerivalen 1. FC Union i mai viste BFC-bråkmakerne igjen styrke. 1000 politifolk var på plass for å hindre opptøyer, men det var ikke nok: BFC Dynamo-fans stormet banen etter 77 minutter, de gikk til angrep på gjestene, stein og flasker fløy, fem fans og en politimann ble skadd, kampen måtte stanses. Et dårlig tegn bare en måned før VM.

Tåregass og vannkanoner

Ved kneipedisken i Berliner Fussball Café diskuteres fotball-VM ivrig over ølseidlene, det snakkes om hvem som skal hvor. Dortmund nevnes flere ganger. Der møtes de historiske fiendene Polen og Tyskland onsdag.

Politiet er på tå hev, kampen regnes som VMs farligste. Polen er det landet i Europa med flest hooligans, fans er blitt drept, bare i vår har politiet flere ganger måttet sette inn tåregass og vannkanoner etter fotballkamper.

Henryk Juskowiak sier han skal holde seg hjemme. Han må passe forretningene - han driver et lite firma som kjører ut drikkevarer til folk.

— Jeg er ikke idiot heller. Politiet vil arrestere meg så snart de får sjansen. Og da blir jeg sittende en måned, til VM er over. Det har jeg ikke råd til. Jeg blir her, sier 48-åringen og banker i disken. Egentlig interesserer han seg ikke særlig for landskamper heller, det er BFC Dynamo som gjelder.

Om det blir bråk?

Henryk Juskowiak drar hånden over skallen.

— Noe blir det nok. Med polakkene. Og Tyskland blir verdensmestere. Bare vent skal dere få se.