JAN TYSTAD

Den liberale erkebiskopen, som hadde mot nok til å gå imot statsminister Tony Blairs krig i Irak, våger ikke å ta standpunkt til den homofile biskopkandidaten. I en erklæring fra erkebiskopens slott i Lambeth, London heter det at han «verken har forsøkt å fremme eller hindre utnevnelsen». Han overlater behandlingen av saken til biskopen i Oxford, som har foreslått at den homofile presten Jeffrey John skal utnevnes til biskop.

Anglikanere

Den engelske statskirken ble opprettet da Henrik VIII i 1534 brøt med paven i Roma. Erkebiskopen i den engelske kirke er den høyeste presten for det anglikanske kirkesamfunn som har avdelinger i de fleste tidligere britiske kolonier. Det er 70 millioner som tilhører denne kirken over hele verden. Den største avdelingen, utenfor England, er Nigeria hvor kirken har 14 millioner medlemmer.

Den nigerianske erkebiskopen Peter Jasper Akinola har truet med å ta sin kirke ut av det anglikanske fellesskap. Før helgen erklærte han:

— Når vi sitter ned til en felles nattverd, kan jeg bli sittende ved siden av en mann som skal gifte seg med en annen mann ... det er rett og slett ikke akseptabelt..

Erkebiskop Akinola brøt alle forbindelser med den anglikanske kirke i Britisk Colombia fordi den hadde viet et homofilt par i New Westminster.

Nigerianerne støttes av andre medlemmer, blant annet av erkebiskopen for de vestindiske øyer Drexel Gomez som har advart og sagt at kirken kan bli splittet. Det samme sa Greg Venables som er kirkens høyeste leder i den søramerikanske del.

England

På hjemmebane har erkebiskop Rowan Williams opplevd at åtte biskoper har skrevet under på et opprop som støtter utnevnelsen av Jeffrey John. Samtidig har 100 prester og medlemmer av Oxford bispedømme forlangt at utnevnelsen avlyses, ellers vil de bryte ut og danne sin egen kirke.

Det var erkebiskopen Richard Harris i Oxford som foreslo Jeffrey Jones og han sier i en kommentar til The Independent: «Jeffrey Jones er blitt et symbol. For noen mennesker er han et symbol på det de ikke ønsker skal skje, for andre er han symbolet på kirkens vei fremover, hvor den har en åpen holdning til homofile og lesbiske mennesker. Hvis en homofil prest som lever i sølibat, ikke skal være velkommen i kirken, er det ikke noe håp for de homofile og lesbiske i kirken».

Jeffrey John mener han har fulgt kirkens vedtak fra 1991 om at man godtar homofile og lesbiske samliv blant vanlige medlemmer av kirken. Prester derimot kan være homofile eller lesbiske av legning, men de må leve i sølibat. John og hans mannlige partner har levd i sølibat siden 1991

Taushet

1991-vedtaket var et kompromiss og har ikke skapt problemer før nå. Jeffrey Johns feil var at han sto frem og erklærte at han var homofil. The Independent hevder at en tredjedel av prestene i den anglikanske kirke er homofile, men de forkynner det ikke offentlig.

Erkebiskop Rowan Williams tør ikke ta et oppgjør om de homofile prestene nå. Han vet at det vil koste kirken mye. Hvis han støttet homofile prester ville de mest konservative, evangelistene, protestere og kanskje stanse sin økonomiske støtte til kirken.

— Vi regner ikke med noen splittelse i kirken, sier en talsmann for Lambeth Palace til Bergens Tidende og slår fast at det er pressen som spekulerer på splittelse, ikke kirkelederne. Mer vil han ikke si om den saken.

<b>I STRID:</b> Rowan Williams er en liberal teolog. Nå har han havnet i strid.<p/> ARKIVFOTO: Barry Batchelor, AP/SCANPIX